Festivalul „ACASĂ peste PRUT”, ediția a II-a, Galați, România

În perioada 15-17 noiembrie 2024, Președintele raionului Hîncești, dl Iurie Levinschi, alături de o delegație numerică (circa 30 de persoane) din raionul Hîncești, reprezentanți ai Consiliului Raional Hîncești, reprezentanți ai Școlii de Arte din mun. Hîncești, membri ai Ansamblului „Cimbrișor”, au participat la Festivalul „Acasă peste Prut”, ediția II, organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Galați, România, drept continuitate a Proiectului „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galați, România, și Hîncești, Republica Moldova”.

Festivalul a fost conceput în forma unei manifestări etnoculturale complexe, având scopul să evidențieze modalitățile noi de exprimare a datinilor și obiceiurilor străvechi, să exploateze valorile trainice și autentice din arta tradițională.

Un farmec aparte a avut-o Sala de Spectacole, rezultat a proiectului „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR…”, spectatorii bucurându-se de două după-amezi în care au evoluat cu măiestrie artiștii și instrumentiștii Fanfarei „Valurile Dunării”. Un program variat muzical-coregrafic a adus în prim-plan Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului” din mun. Galați, care au reușit să transmită spectatorilor valorile culturale din diferite regiuni ale României, iar „Cimbrișor”-ul nostru a încântat publicul prin talentul interpretativ al tinerilor soliști și muzicanți, repertoriul selectat cu grijă, culegând aplauze îndelungi și bine meritate.    

Evenimentul inedit a creat tuturor celor prezenți în sală o atmosferă de sărbătoare, bună dispoziție, liniște sufletescă, care, în final, au plecat de la festival cu impresii de neuitat, cunoștințe noi ce    le-a lărgit orizontul și le-a înfiripat o atitudinea pozitivă față de cultura de pe ambele părți ale Prutului.

E de menționat că un festival similar, conform Planului comun de activități, și pentru longevitatea proiectului „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galați, România, și Hîncești, Republica Moldova”, urmează să aibă loc în toamna anului 2025 și în raionul Hîncești.

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră a Consiliului Raional Hîncești  


Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020


FESTIVALUL „ACASĂ  PESTE PRUT”  LA PRIMA EDIȚIE ÎN HÎNCEȘTI

Consiliul Raional Hîncești a fost gazda și a organizat,  în ziua de 20 decembrie a.c., un eveniment remarcabil  în peisajul cultural al raionului Hîncești – Festivalul „Acasă Peste Prut”, I-a ediție, 2023. Acesta reprezintă o parte semnificativă  a  Proiectului „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galați, România, și Hîncești, Republica Moldova”,implementat în cadrul Programului Operațional Comun „România-Republica Moldova 2014-2020”.

Cu începere de la ora 11:00, holul Casei de Cultură din mun. Hîncești, dar și spațiul adiacent din fața edificiului, a fost pus la dispoziția producătorilor și meșterilor populari  din raion,  uniți prin brand-ul „Produs de Hîncești”, și a invitaților lor – colegi de breaslă din republică și Județul Galați, România.    

 Evenimentul s-a bucurat de un interes deosebit  din partea vizitatorilor, care au putut să procure și să aleagă ce le este pe plac dintr-o varietate largă de produse alimentare, struguri și vinuri delicioase, miere, dulciuri etc., desfăcute de producătorii din Hîncești și Galați, să aprecieze finețea și originalitatea articolelor de olărit,  hand-made, confecționate de meșterii populari din ambele regiuni și foarte întrebate în preajma sărbătorilor. Au fost expuse mostre (câștigătoare de premii de specialitate) de ii, prosoape, straie tradiționale ș.a. Iar o tânără meșteriță gălățeancă chiar a prezentat un superb master-clas în modelarea lutului.

În  după-amiază, s-a desfășurat în toată splendoarea  Festivalul propriu-zis. El a fost deschis de Președintele Raionului Hîncești, dl Iurie LEVINSCHI, care a felicitat asistența din sală, dar și pe toți locuitorii raionului, cu un asemenea rezultat inedit – repunerea în valoare a Morii cu Abur din comuna Mereșeni. Dumnealui a adus mulțumiri speciale conducerii Consiliului Județean Galați (dnilor Costel FOTEA și Mitică SANDU – președinte și, respectiv, vicepreședinte al CJ Galați) pentru colaborare excelentă și susținere nu numai în acest proiect, dar și, în general, în toate inițiativele cu caracter transfrontalier; echipei de proiect de la CJ Galați, care în calitate de Beneficiar-Lider a dus tot greul în implementarea prezentului proiect; celorlalte echipe – de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din mun. Galați, de la CR Hîncești și Primăria Mereșeni,  –  pentru efort și perseverență în aducerea la final a proiectului, care, iată, se încununează cu  acest frumos Festival.

         La rândul său, dl Mitică SANDU, invitat și dumnealui în scenă,  și-a exprimat satisfacția de parteneriatul existent între entități – CJ Galați și CR Hîncești;  a menționat că prin astfel de obiecte ca Moara cu Abur din Mereșeni și Sala de spectacole din mun. Galați,  restaurată și, respectiv, construită în cadrul proiectului, cultura, într-adevăr,  are  viitor, iar promovarea patrimoniului cultural devine cu mult mai lesnicioasă.

După aceasta, pe Scena Mare a Casei de Cultură Hîncești prospăt-renovată au dominat două colective artistice de excepție: Ansamblurile   „Cimbrișor” de la Școala de Arte din mun. Hîncești (dirijor Sergiu BĂLĂNUȚĂ) și „Doina Covurluiului” de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din mun. Galați (conducător artistic  Ion CHICIUC), care au oferit spectatorilor un variat program muzical-coregrafic, au impresionat publicul prin talentul interpretativ al tinerilor soliști și instrumentiști, culegând aplauze bine meritate.   

         La finele acestei zile încărcate, a avut loc și Conferința de Încheiere a Proiectului „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galați, România, și Hîncești, Republica Moldova” (Cod EMS-ENI: 1HARD/2.1./25).

         Evenimentul l-au deschis cei doi oficiali: Președintele Raionului Hîncești, dl Iurie LEVINSCHI, și Vicepreședinte al Consiliului Județean Galați, dl Mitică SANDU. Dl LEVINSCHI a subliniat unicitatea acestui proiect, prin restaurarea Morii cu Abur din Mereșeni, nu numai pentru raionul Hîncești, dar și pentru Republica Moldova, deoarece astfel de obiecte aproape că lipsesc în țara noastră. Restabilind aspectul ei de odinioară și funcționalitatea, avem șansa s-o includem într-un traseu turistic extins, ca o destinație valoroasă, precum și să clădim temelia pentru alte proiecte de viitor. Aceste lucruri au devenit posibile grație susținerii substanțiale a colegilor și bunilor noștri prieteni de la CJ Galați, cărora dumnealui le-a mulțumit încă odată, exprimându-și speranța că și viitoarele proiecte depuse în comun vor ajunge la faza Conferințelor Finale.                 

Dl Mitică  SANDU a reiterat calificativul,  cândva lansat de Președintele CJ Galați Costel FOTEA, pentru prezenta Acțiune, și anume – proiect de suflet. Într-adevăr, proiectul ne-a apropiat, s-au constituit legături nu numai la nivel instituțional, dar și interpersonal, asigurându-i astfel reușita.

Apoi, s-a oferit cuvântul tuturor Beneficiarilor din cadrul proiectului – dlui Vali Viorel SANDU, Manager Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați, care a relevat că titlul Festivalului este sugestiv, fiindcă suntem acasă deopotrivă – ori pe un mal, ori pe celălalt al Prutului; dnei Elena NICHIFOR, Manager proiect de la CR Hîncești, care, pe lîngă mesajul de felicitare, a făcut și o scurtă retrospectivă a principalelor etape ale proiectului parcurse de Beneficiarul 1; ex-Primarului de Mereșeni, dna Tatiana BURUIANĂ, care a mărturisit că a avut parte de colegi și parteneri foarte cooperanți și înțelegători pe durata implementării proiectului; actualului Primar al com. Mereșeni, dl Andrei BURUIANĂ, care s-a arătat încrezător că proiectul se va finaliza cu bine.

La finalul Conferinței, reprezentanții gazdelor și partenerilor au făcut schimb de diplome, suvenire și de seturi informative promoționale.     

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră                                                     

a Consiliului Raional Hîncești               

21.12.2023


În perioada 06-08 octombrie 2023, o delegație numerică (circa 50 de persoane) din raionul Hîncești, constând din  Echipa  de proiect a Consiliului Raional Hîncești, reprezentanți ai Școlii de Arte din mun. Hîncești, membri ai Ansamblului „Cimbrișor”, producători și meșteri populari uniți prin brand-ul „Produs de Hîncești”,  au participat la Festivalul „Acasă peste Prut”,  organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați, România, în cadrul Proiectului „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galați, România, și Hîncești, Republica Moldova”.

Festivalul a fost conceput în forma unei manifestări etnoculturale complexe, având scopul să evidențieze modalitățile noi de exprimare a datinilor și obiceiurilor străvechi, să exploateze valorile trainice și autentice din arta tradițională.

Evenimentul s-a bucurat de un interes deosebit  din partea vizitatorilor, care au putut să procure și să savureze din produsele și vinurile delicioase, desfăcute de producătorii din Hîncești, să aprecieze finețea și originalitatea articolelor hand-made confecționate de meșterii noștri populari, care s-au integrat organic în rândul omologilor acestora din diferite zone ale României: județele Galați, Vaslui,  Vrancea, Prahova, Cluj etc.

Au activat o serie de Ateliere de lucru, unde toți doritorii au avut posibilitatea de a asista la farmecul generării diverselor opere de artă în domenii ca:  împletitul, pictatul diferitor obiecte, olăritul, țesutul, crearea lumânărilor decorative, workshop-uri la instrumente muzicale și unul pentru iubitorii de lectură.   

O atracție specială a emanat-o scena din Parcul P-urilor al Galațiului, unde pe parcursul a două după-amezi au evoluat artiști de muzică ușoară, muzică populară, instrumentiști virtuoși, Fanfara „Valurile Dunării”. Un program variat muzical-coregrafic a adus în prim-plan Ansamblul „Doina Covurluiului” din mun. Galați, iar „Cimbrișor”-ul nostru a încântat publicul prezent prin talentul interpretativ al tinerilor soliști și muzicanți, repertoriul selectat cu grijă, culegând aplauze îndelungi și bine meritate.    

Într-un cuvânt, evenimentul și-a atins obiectivul, creând tuturor participanților o atmosferă de sărbătoare, bună dispoziție, confort sufletesc, care, în final, au plecat de la festival cu impresii de neuitat, cunoștințe noi ce le-a lărgit orizontul și le-a fortificat atitudinea pozitivă față de viață.

E de menționat că un eveniment similar, conform rigorilor proiectului, urmează să aibă loc în viitorul apropiat și în raionul Hîncești.

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră                                                      

a Consiliului Raional Hîncești  

             


Achizionarea Echipamentului de Birou pentru Moara cu Aburi, din com. Mereșeni

Termen limită – 31 octombrie 2023, ora 17.00

Invitație

B. ENTITATE LEGALA

B. IDENTIFICARE FINANCIARA


Achizionarea mobilerului pentru Moara cu Aburi, din com. Mereșeni

Termen limită – 31 octombrie 2023, ora 17.00

Invitație

B. ENTITATE LEGALA

B. IDENTIFICARE FINANCIARA


Servicii de organizare a  Festivalului „Dincolo de Prut”

Termen limită – 29 septembrie 2023, ora 17.00

Invitație

B.-ENTITATE-LEGALA-1

B.-IDENTIFICARE-FINANCIARA-1


Servicii de elaborare şi editare a Strategiei locale de valorificare a patrimoniului cultural și istoric

Termen limită – 15 august 2023, ora 17.00

https://hincesti.md/wp-content/uploads/2023/07/A.-Anunt-de-participare-Contract-de-furnizare-2.docx

https://hincesti.md/wp-content/uploads/2023/07/B.-Certificat-de-Acceptarea_Finala.docx

https://hincesti.md/wp-content/uploads/2023/07/B.-ENTITATE-LEGALA-1.pdf

https://hincesti.md/wp-content/uploads/2023/07/B.-IDENTIFICARE-FINANCIARA-1.pdf

https://hincesti.md/wp-content/uploads/2023/07/B.-Lista-companii.docx

https://hincesti.md/wp-content/uploads/2023/07/B.-Model-Contract-1-Восстановлен.docx

https://hincesti.md/wp-content/uploads/2023/07/B-II.Instructiuni-pentru-ofertanti.docx

https://hincesti.md/wp-content/uploads/2023/07/B-III.-Formular_pentru_Ofertanti-Part-B-tehnica-si-financiara-EF-5.4.1.docx

https://hincesti.md/wp-content/uploads/2023/07/C.-III.-Volum1-Sectiunea-Grila-de-evaluare-1.docx

https://hincesti.md/wp-content/uploads/2023/07/D.-Anexa-1.-DECLARATIA-DE-ONOARE-PRIVIND-EXCLUDERE-SI-CRITERII-DE-SELECTIE.odt


În perioada 12-14 iunie a.c., în contextul activităților ce țin de proiectul „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR…”, profesioniști din domeniul culturii și alți reprezentanți ai autorităților locale din raionul Hîncești, dar și invitați din Galați, România, reprezentanți ai Centrului Cultural „Dunărea de Jos”,  membri ai echipei de implementare din cadrul Consiliului Județean Galați, au participat la un seminar inedit cu genericul, „Importanța conservării patrimoniului cultural, istoric și arhitectural”.

Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Raional Hîncești, beneficiar al proiectului sus-menționat, implementat în parteneriat cu Consilul Județean Galați, Centrul deja nominalizat „Dunărea de Jos” (Galați) și Primăria comunei Mereșeni.

Calitatea de amfitrion și moderator al seminarului i-a revenit managerului local al proiectului din partea  Consiliului Raional Hîncești, dna Elena NICHIFOR, avându-i ca invitați – oratori pe  2 experții în domeniu. În prima parte a acestei întruniri,  Sergius CIOCANU a dezvăluit în mod concludent noțiunea de patrimoniu cultural, rolul acestuia pentru dezvoltarea durabilă a comunității sau a unei zone în ansamblu, pentru  extinderea și modernizarea intrastructurii  culturale. Ulterior, ștafeta a preluat-o Mihail ANDRIEȘ, care a prezentat ilustrativ tehnici de conservare a patrimoniului cultural și elementele de succes pentru atragerea turiștilor în zonă. Ca un exemplu-model,  a fost prezentată participanților Moara cu Aburi din Mereșeni aflată  în proces de restaurare, unde se utilizează în practică  un spectru variat de  tehnici pentru a păstra,  în primul rând,  autenticitatea monumentului, a face vizibilă și pe înțelesul unui public cât mai larg  funcționalitatea  originală a obiectului, precum și pentru  a-l transforma, concomitent,  într-o atracție turistică.

Workshopul a luat forma unui mixaj între o prelegere academică și un brainstorming viu,  interesant, conturat pe temele fundamentale ale conservării patrimoniului cultural, la care au domnit, ca să-i spunem așa,  triumful cunoștințelor, bunăvoința și spiritul interactiv.  

Seminarul a adus la un loc arhitecți, proiectanți, oameni de cultură și din administrația publică din România și Republica Moldova, ceea ce l-a făcut foarte util în sensul lărgirii orizontului.

Activitatea a fost  finalizată cu o vizită la Complexul Istorico-Arhitectural  „Conacul Manuc-Bey”, care, de asemenea, face parte din patrimoniul cultural, istoric și arhitectural al raionului Hîncești și care,  la rândul său,  a fost reconstruit în urma implementării unui proiect transfrontalier.

Direcția Economie și

Cooperarea Transfrontalieră a

Consiliului Raional Hîncești


Servicii de organizare a Seminarului „Importanța conservării patrimonului cultural, istoric și arhitectural”

Termen limită – 05 mai 2023

Invitatie

A.-Anunt-de-participare-Contract-de-furnizare

B.-Certificat-de-Acceptarea_Finala

B.-ENTITATE-LEGALA-1

B.-IDENTIFICARE-FINANCIARA

B.-Lista-companii

B.-Model-Contract

B-II.Instructiuni-pentru-ofertanti

B-III.-Formular_pentru_Ofertanti-Part-B-tehnica-si-financiara

C.-II.-Grila-de-conformitate-administrativa EF541

C.-III.-Volum1-Sectiunea-Grila-de-evaluare

D.-Anexa-1.-DECLARATIA-DE-ONOARE-PRIVIND-EXCLUDERE-SI-CRITERII-DE-SELECTIE


Seminarul „Participarea culturală și dialogul intercultural”, Galați, România

În perioada 21-22 martie, în contextul activităților ce țin de proiectul „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR”, membri ai echipei de implementare a Consiliului Raional Hîncești, alături de profesioniști din domeniul culturii și alți reprezentanți ai autorităților locale din raionul Hîncești, au făcut parte dintre invitații la Seminarul „Participarea culturală și dialogul intercultural”.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Galați, România, care, la fel ca și Primăria Mereșeni, raionul Hîncești, este beneficiar al proiectului sus menționat, implementat în parteneriat cu Consilul Județean Galați și Consiliul Raional Hîncești. Au oficiat prima zi de seminar, Vicepreședintele Consiliului Județean Galați, dl Mitică SANDU și Primarul comunei Mereșeni, dna Tatiana BURUIANĂ.

Amfitrionul acestor două zile a fost managerul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, dl. Vali Viorel SANDU, avându-i ca invitați – oratori pe scriitoarea Hanna BOTA, antropolog și poet, și pe psihiatrul și psihologul Simona TRIFU, scriitor, membri al Uniunii Scriitorilor din România. Workshopul a luat forma unui brainstorming conturat pe temele fundamentale ale umanității: cunoașterea de sine, nevoia, iubirea, ura, gelozia, invidia, vinovăția, trădarea. Seminarul a adus la un loc literați, studenți, oameni de cultură și din administrația publică din România și Republica Moldova.


Achiziția echipament de birou – Beneficiar 1, Consiliul Raional Hîncești

Termen limită – 27  martie 2023

Invitatie

Anexa 1. DECLARATIA DE ONOARE PRIVIND EXCLUDERE SI CRITERII DE SELECTIE

B. CONDITII GENERALE

B. ENTITATE LEGALA

B. Formular_pentru_Ofertanti

B. IDENTIFICARE FINANCIARA

B. Model Contract

B. Modelul Ofertei tehnice si financiare

C. Certificat de Acceptarea_Finala

C. Grila de conformitate administrativa

C. I lista companii

C. Volum1 Sectiunea Grila de evaluare


Servicii de audit, 1HARD/2.1/25

Beneficiar: partener 3 – Primăria comunei Mereșeni

TERMEN LIMITĂ: 06 MARTIE 2023 

TERMEN LIMITĂ PRELUNGIT: 27 MARTIE 2023

Invitation

Annex I Declaration of Honour

Annex II Financial Identification

Annex III Legal Entity

Annex IV KE CV_en

Annex IX List of entities invited

Annex V Instruction for auditors

Annex VI General Conditions

Annex VII TERMS OF REFERENCE

Annex VIII Budget Offer

Annex X Administrative compliance grid

Annex XI Evaluation Grid

Part A Instructions to tenderers

Part B Template of Service Contract


Servicii de audit, 1HARD/2.1/25

TERMEN LIMITĂ: 06 MARTIE 2023 

TERMEN LIMITĂ PRELUNGIT: 27 MARTIE 2023

TERMEN LIMITĂ PRELUNGIT: 31 MARTIE 2023

Invitation

Annex I Declaration of Honour

Annex II Financial Identification

Annex III Legal Entity

Annex IV KE CV_en

Annex IX List of entities invited

Annex V Instruction for auditors

Annex VI General Conditions

Annex VII TERMS OF REFERENCE

Annex VIII Budget Offer

Annex X Administrative compliance grid

Annex XI Evaluation Grid

Part A Instructions to tenderers

Part B Template of Service Contract


Servicii de supraveghere tehnică pentru lucrări de restaurare a Morii cu Aburi, 1HARD/2.1/25

TERMEN LIMITĂ: 27 FEBRUARIE 2023 

TERMEN LIMITĂ PRELUNGIT 9 MARTIE 2023

Invitație la licitație

A.-Anunt-de-participare-Contract-de-furnizare

B I. Conditii_Generale_en

B II.Instructiuni pentru ofertanti

B Model Contract

B. Certificat de Acceptarea_Finala

B. ENTITATE LEGALA

B. IDENTIFICARE FINANCIARA

B.-Lista-companii

C. II. Grila de conformitate administrativa

C. III. Volum1 Sectiunea Grila de evaluare

Declaratia de onoare ROM

formular pentru ofertanti


INVITAȚIE pentru Lucrări de restaurare a Morii cu Aburi din s.Mereșeni, 1HARD/2.1/25, procedură simplificată negociată

Dosarul Lucrări de restaurare a Morii cu Aburi din s.Mereșeni, 1HARD/2.1/25, procedură simplificată negociată

Termen limită 17.12.2022.


Achiziționarea serviciilor de traducere

Termen limită: 15.12.2022


Servicii de elaborare şi editare a broşurii „Moştenirea culturală şi istorică în raionul Hînceşti, Republica Moldova”

termen limită: 15.12.2022


„Flasmob-ul Șevaletelor”, în comuna Mereșeni, raionul Hîncești.


INVITAȚIE REPETATĂ pentru Lucrări de restaurare a Morii cu Aburi din s.Mereșeni, 1HARD/2.1/25

Important!!! Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 01.11.2022

Volumul I

VOLUMUL II

VOLUMUL III

VOLUMUL IV

VOLUMUL V


DOSARUL: Servicii de organizare a Flashmob-ului pe Șevalet în cadrul proiectului „THE PAST HAS A NEW FUTURE /TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR”

Important!!! Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 05.10.2022!


DOSARUL: Lucrări de restaurare a Morii cu Aburi din s.Mereșeni, 1HARD/2.1/25 

Important!!! Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 23.09.2022

Invitație la licitație Lucrări de restaurare a Morii cu Aburi din s. Mereșeni

Volumul I

Volumul II

Volumul III

Volumul IV

Volumul V


Proiectul „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural din Galați, România, și Hîncești, Republica Moldova”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here