În Republica Moldova, la 2 martie este marcată Ziua Memoriei – Ziua de comemorare a celor cazuti in conflictul armat din 1992 pentru apararea integritatii si independentei Republicii Moldova si victimelor acestui conflict. Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992. Cele mai grele lupte s-au dat în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Pohrebea, Doroţcaia, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Potrivit datelor, la conflict au participat circa 29 mii persoane dintre care 386 au decedat, iar alte 184 au fost schilodite.
Din raionul Hînceşti au participat 583 de combatanţi, 17 şi-au jertfit viaţa pe câmpul de luptă, ca mai apoi numele lor să devină legendă încrustată în piatra rece şi în inimile generaţiilor tinere. Pentru merite deosebite 6 combatanţi au fost decoraţi cu ordinul “Ştefan cel Mare”, 4 compatrioţi cu medaliile “Pentru Vitejie” şi “Meritul Militar”. Astăzi în raion sunt la evidenţă 413 veterani ai războiului de pe Nistru.
În raionul Hînceşti, mitingul solemn, consacrat aniversării a 28-a de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru, s-a desfăşurat luni, 02 martie curent, în sala mare de şedinţe a primăriei municipiului Hînceşti, la care au participat conducerea executivă a raionului şi a municipiului Hînceşti, combatanţii războiului de pe Nistru, preşedinţii AO, consilieri raionali şi municipali, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, reprezentanţi ai serviciilor descentralizate, desconcentrate şi locuitori ai raionului.
Mitingul de comemorare a fost deschis prin păstrarea unui minut de reculegere în memoria celor care nu s-au întors de pe câmpul de luptă.
Ulterior, dl Iurie LEVINSCHI, preşedintele raionului Hînceşti, dl Alexandru BOTNARI, primarul municipiului Hînceşti, dl Ilie ARGINT, vicepreşedintele Asociaţiei veteranilor şi pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, dl Iurii DARII, preşedintele Asociaţiei veteranilor războiului de pe Nistru a efectivului Organelor Afacerilor Interne Hînceşti “Mihai Moraru”, dl Igor EREMIA, participant la conflictul de pe Nistru, dl Valeriu TURCANU, locuitor al municipiului Hînceşti, au venit cu mesaje de mulţumire şi condoleanţe familiilor eroilor căzuţi la datorie, au transmis înalte aprecieri combatanţilor pentru eroismul, sacrificiul, bărbăţia şi jertfirea de sine de care au dat dovadă în acele momente cruciale din 1992, dorindu-le sănătate, înţelepciune, linişte sufletească, pace. Ne închinăm trecutului cu prezentul în numele viitorului.
În acest context, în numele Ministerului Afacerilor Interne, dl Alexandru CUCIUC, şeful Inspectoratului de poliţie Hînceşti a înmânat veteranilor medalii, insigne, diplome şi Drapelul Asociaţiei veteranilor războiului de pe Nistru a efectivului Organelor Afacerilor Interne Hînceşti “Mihai Moraru”.
Acţiunile comemorative au continuat la Complexul Memorial cu serviciul divin, oficiat de preotul Eugeniu de la Catedrala ”Sfinţii mari voievozi Gavriil şi Mihail” din mun.Hînceşti, după care colaboratorii Inspectoratului de Poliţie Hînceşti au efectuat salve.
Mitingul s-a finalizat cu depuneri de flori la monumentul “Maica Îndurerată”.
De asemenea, cu suportul financiar al Consiliul Raional Hînceşti, a fost organizată o masă de pomenire pentru veteranii războiului.
Secţia Administraţie Publică, Probleme de Secretariat şi Protocol