Consiliul Raional Hîncești (RM), a desfășurat în data de 21 decembrie 2023, în mun. Hîncești, raionul Hîncești, Conferința de încheiere a Proiectului „SĂNĂTATEA ÎN MÂINI BUNE – Spitale mai mari, Îngrijire mai bună, Cei mai buni doctori pentru populația din zona de graniță România-Republica Moldova”  („HEALTH IN  GOOD HANDS – Bigger HOSPITALS, Better CARE, Best DOCTORS for people in the border area Romania – R. of Moldova”, Cod EMS-ENI: 1HARD/4.1./24).

Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Comun „România-Republica Moldova 2014-2020”, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), fiind implementat în parteneriat de Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Galați prin Consiliul Județean Galați, Romania – Beneficiar-lider și Consiliul Raional Hîncești, RM – B1.

Obiectivul General al proiectului a vizat îmbunătățirea condițiilor de sănătate ale populației din județul Galați, România și raionul Hîncești, Republica Moldova, asigurând accesul la infrastructură și servicii de sănătate îmbunătățite, stimulând în același timp oamenii să adopte un comportament sănătos.  Cele 3 Obiective Specifice au avut în vizor: OS1 – Îmbunătățirea infrastructurii a 2 unități sanitare din zona de frontieră prin construirea unui pavilion de pediatrie în cadrul Spitalului Orășenesc Târgu Bujor, Galați, România și prin reabilitarea Centrului de Sănătate Hincești, raionul Hincești, Republica Moldova până la finalul proiectului; OS2 – Creșterea cu 20% a numărului de personal al Spitalului Orășenesc Târgu Bujor și Centrului de Sănătate Hîncești care participă la activități de perfecționare profesională, îmbunătățind astfel calitatea activității medicale până la finalul proiectului; OS3 – Creșterea cu 10% a populației din județul Galați și raionul Hâncești mai bine informată și pregătită să adopte un comportament sănătos în urma campaniilor de informare și conștientizare pe teme specifice de sănătate până la finalul proiectului. Iar activitățile întreprinse în comun de cele 2 entități-partenere au contribuit la atingerea principalelor rezultate prevăzute în cadrul proiectului.

Evenimentul a fost deschis de dl Iurie LEVINSCHI, Președintele Raionului Hîncești, care a subliniat importanța parteneriatului dintre actori din raionul Hîncești și județul Galați pentru  fructificarea oportunității de investiție substanțială în sistemul de sănătate,  care să asigure un acces sporit la serviciile de sănătate locuitorilor, să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate și standardelor  sociale ale populației din zona transfrontalieră. Beneficiarul-lider al proiectului, Consiliul Județean Galați, a fost reprezentat la eveniment de  Mitică SANDU, vicepreședinte al CJ Galați, și managerul general al proiectului Laura Delia ANGHELUȚĂ, iar Beneficiarul 1 – de managerul de proiect, Elena NICHIFOR, precum și de membri ai echipelor de implementare a proiectului. Printre participanți s-au numărat directorul, dna Lilia TĂNASE, și angajați ai Centrului de Sănătate Hîncești – instituție reabilitată temeinic cu suportul UE prin prezentul proiect, reprezentanți ai subdiviziunilor CR Hîncești, ai mass-media, locuitori din raionul Hîncești ș.a. – în total circa 50 de persoane.

Conferința de încheiere s-a axat pe prezentarea rezultatelor și produselor obținute, livrabilelor oferite beneficiarilor; pe specificarea anumitor dificultăți atestate pe parcursul implementării proiectului; au fost relevate exemplele de bune practici, precum și activitățile viitoare ce și le propun spre desfășurare actorii în vederea asigurării durabilității proiectului.

Contribuția UE, sub formă de finanțare nerambursală, a alcătuit 82,50 % din cheltuielile eligibile, valoarea totală a proiectului cifrându-se la 1,550,126.50  Euro.  

Hîncești, 21.12.2023

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here