Consiliul Raional Hîncești a fost gazda și a organizat,  în ziua de 20 decembrie a.c., un eveniment remarcabil  în peisajul cultural al raionului Hîncești – Festivalul „Acasă Peste Prut”, I-a ediție, 2023. Acesta reprezintă o parte semnificativă  a  Proiectului „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galați, România, și Hîncești, Republica Moldova”,implementat în cadrul Programului Operațional Comun „România-Republica Moldova 2014-2020”.

Cu începere de la ora 11:00, holul Casei de Cultură din mun. Hîncești, dar și spațiul adiacent din fața edificiului, a fost pus la dispoziția producătorilor și meșterilor populari  din raion,  uniți prin brand-ul „Produs de Hîncești”, și a invitaților lor – colegi de breaslă din republică și Județul Galați, România.    

 Evenimentul s-a bucurat de un interes deosebit  din partea vizitatorilor, care au putut să procure și să aleagă ce le este pe plac dintr-o varietate largă de produse alimentare, struguri și vinuri delicioase, miere, dulciuri etc., desfăcute de producătorii din Hîncești și Galați, să aprecieze finețea și originalitatea articolelor de olărit,  hand-made, confecționate de meșterii populari din ambele regiuni și foarte întrebate în preajma sărbătorilor. Au fost expuse mostre (câștigătoare de premii de specialitate) de ii, prosoape, straie tradiționale ș.a. Iar o tânără meșteriță gălățeancă chiar a prezentat un superb master-clas în modelarea lutului.

În  după-amiază, s-a desfășurat în toată splendoarea  Festivalul propriu-zis. El a fost deschis de Președintele Raionului Hîncești, dl Iurie LEVINSCHI, care a felicitat asistența din sală, dar și pe toți locuitorii raionului, cu un asemenea rezultat inedit – repunerea în valoare a Morii cu Abur din comuna Mereșeni. Dumnealui a adus mulțumiri speciale conducerii Consiliului Județean Galați (dnilor Costel FOTEA și Mitică SANDU – președinte și, respectiv, vicepreședinte al CJ Galați) pentru colaborare excelentă și susținere nu numai în acest proiect, dar și, în general, în toate inițiativele cu caracter transfrontalier; echipei de proiect de la CJ Galați, care în calitate de Beneficiar-Lider a dus tot greul în implementarea prezentului proiect; celorlalte echipe – de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din mun. Galați, de la CR Hîncești și Primăria Mereșeni,  –  pentru efort și perseverență în aducerea la final a proiectului, care, iată, se încununează cu  acest frumos Festival.

         La rândul său, dl Mitică SANDU, invitat și dumnealui în scenă,  și-a exprimat satisfacția de parteneriatul existent între entități – CJ Galați și CR Hîncești;  a menționat că prin astfel de obiecte ca Moara cu Abur din Mereșeni și Sala de spectacole din mun. Galați,  restaurată și, respectiv, construită în cadrul proiectului, cultura, într-adevăr,  are  viitor, iar promovarea patrimoniului cultural devine cu mult mai lesnicioasă.

După aceasta, pe Scena Mare a Casei de Cultură Hîncești prospăt-renovată au dominat două colective artistice de excepție: Ansamblurile   „Cimbrișor” de la Școala de Arte din mun. Hîncești (dirijor Sergiu BĂLĂNUȚĂ) și „Doina Covurluiului” de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din mun. Galați (conducător artistic  Ion CHICIUC), care au oferit spectatorilor un variat program muzical-coregrafic, au impresionat publicul prin talentul interpretativ al tinerilor soliști și instrumentiști, culegând aplauze bine meritate.   

         La finele acestei zile încărcate, a avut loc și Conferința de Încheiere a Proiectului „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galați, România, și Hîncești, Republica Moldova” (Cod EMS-ENI: 1HARD/2.1./25).

         Evenimentul l-au deschis cei doi oficiali: Președintele Raionului Hîncești, dl Iurie LEVINSCHI, și Vicepreședinte al Consiliului Județean Galați, dl Mitică SANDU. Dl LEVINSCHI a subliniat unicitatea acestui proiect, prin restaurarea Morii cu Abur din Mereșeni, nu numai pentru raionul Hîncești, dar și pentru Republica Moldova, deoarece astfel de obiecte aproape că lipsesc în țara noastră. Restabilind aspectul ei de odinioară și funcționalitatea, avem șansa s-o includem într-un traseu turistic extins, ca o destinație valoroasă, precum și să clădim temelia pentru alte proiecte de viitor. Aceste lucruri au devenit posibile grație susținerii substanțiale a colegilor și bunilor noștri prieteni de la CJ Galați, cărora dumnealui le-a mulțumit încă odată, exprimându-și speranța că și viitoarele proiecte depuse în comun vor ajunge la faza Conferințelor Finale.                 

Dl Mitică  SANDU a reiterat calificativul,  cândva lansat de Președintele CJ Galați Costel FOTEA, pentru prezenta Acțiune, și anume – proiect de suflet. Într-adevăr, proiectul ne-a apropiat, s-au constituit legături nu numai la nivel instituțional, dar și interpersonal, asigurându-i astfel reușita.

Apoi, s-a oferit cuvântul tuturor Beneficiarilor din cadrul proiectului – dlui Vali Viorel SANDU, Manager Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați, care a relevat că titlul Festivalului este sugestiv, fiindcă suntem acasă deopotrivă – ori pe un mal, ori pe celălalt al Prutului; dnei Elena NICHIFOR, Manager proiect de la CR Hîncești, care, pe lîngă mesajul de felicitare, a făcut și o scurtă retrospectivă a principalelor etape ale proiectului parcurse de Beneficiarul 1; ex-Primarului de Mereșeni, dna Tatiana BURUIANĂ, care a mărturisit că a avut parte de colegi și parteneri foarte cooperanți și înțelegători pe durata implementării proiectului; actualului Primar al com. Mereșeni, dl Andrei BURUIANĂ, care s-a arătat încrezător că proiectul se va finaliza cu bine.

La finalul Conferinței, reprezentanții gazdelor și partenerilor au făcut schimb de diplome, suvenire și de seturi informative promoționale.     

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră                                                     

a Consiliului Raional Hîncești               

21.12.2023

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here