La data de 19 martie 2020, în regim de urgență, dl Iurie LEVINSCHI a convocat ședința de lucru a Comisiei raionale extraordinare de Sănătate Publică și a Comisiei raionale Situații Excepționale.
În discuție s-a pus următorul subiect: Evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-2019.
În cadrul ședinței s-a H o t ă r â t:

1. Se prelungește suspendarea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional și universitar, până la data de 31 martie 2020 inclusiv, cu revizuirea ulterioară a termenului indicat, în funcție de situația epidemiologică. Organizarea procesului educațional în instituțiile de învățământ din raion de toate nivelurile la distanță prin utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicaționale în perioada în care este restricționată desfășurarea procesului educațional în incinta instituțiilor de învățământ.
2. Reluarea, începând cu data de 23 martie 2020, ora 00:00:
– a activității de comerț cu amănuntul a articolelor igienico-sanitare, prin unitățile comerciale specializate;
– a activității de comerț cu amănuntul prin intermediul magazinelor agricole specializate ce comercializează semințe, produse de uz fitosanitar, furaje și alte materii prime și produse necesare în procesul tehnologic și operațional al producătorilor agricoli și al companiilor din industria alimentară;
– a activității de comerț cu amănuntul prin intermediul magazinelor specializate a pieselor de schimb și altor produse conexe serviciilor de deservire tehnică a unităților de transport și utilajului agricol.
3. I.P. „Agenția Servicii Publice”, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale, va acorda doar servicii de necesitate stringentă: eliberarea actului de identitate provizoriu; înregistrarea decesului; serviciile cadastrale, înregistrarea și licențierea unităților de drept.
4. Î.S. „Poșta Moldovei”, prin intermediul subdiviziunilor sale, va acorda doar servicii de necesitate stringentă.
5. Agenții economici, care desfășoară activitate economică, pe perioada instituirii stării de urgență, sunt obligați să asigure accesul colaboratorilor Biroului Național de Statistică, responsabili de înregistrarea prețurilor de consum la mărfuri si servicii, pentru exercitarea atribuțiilor sale, asigurarea respectării normelor pentru reducerea răspândirii infecției COVID -19.
6. Autorizarea tranzitării teritoriului raionului, direct, fără oprire, prin punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița a cetățenilor străini, care se întorc în țara de origine sau de reședință, a membrilor misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare, ai organizațiilor/misiunilor internaționale, acreditate în țara de destinație, precum și membrilor de familie ai acestora. Tranzitarea va fi autorizată de angajații Poliției de Frontieră doar după obținerea confirmării din partea autorității locale de frontieră a statului vecin privind acceptarea persoanelor nominalizate pe teritoriul statului său. Poliția de Frontieră va asigura însoțirea mijloacelor de transport ale persoanelor în tranzit de la punctul de intrare până la punctul de ieșire.
7. Autoritățile publice locale de nivel I și II, toate persoanele juridice de drept public și de drept privat înregistrate în teritoriul raionului, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, precum și toți cetățenii raionului și alte persoane fizice, aflate la momentul actual pe teritoriul raionului, vor asigura executarea tuturor prevederilor Hotărârilor nr. 1, nr.2, nr.3, nr.4, nr.5, a Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică emise în perioada 28 februarie 2020 – 15 martie 2020.
8. Primarii localităților :
– vor convoca, în regim de urgență, ședința Comisiei Situații Excepționale și vor crea celula de criză, în componența: primarului, lucrătorului medical, inspectoratului de poliție, 1-2 consilieri.
-vor monitoriza situația epidemiologică în localități cu prezentarea informației zilnic în adresa celulei de criză raionale
– vor informa populația localităților despre măsurile întreprinse de către autorități și vor contribui la implementarea și respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here