Tradiţonal, în Republica Moldova, la 15 februarie, este marcată Ziua comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan. Anul acesta se împlinesc 31 de ani de la retragerea contingentului al trupelor militare din Statul Islamic Afganistan. Războiul a durat timp de un deceniu, între anii 1979 şi 1989. Din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, pe atunci parte componentă a Uniunii Republicii Sovietice Socialiste, la război au participat circa 12 500 militari moldoveni, dintre care 458 originari ai raionului Hînceşti. Cu mândrie putem vorbi despre meritele celor 208 combatanţi pe care îi avem astăzi la evidenţă în raionul Hînceşti: 3 din ei au fost decoraţi cu ordinul “ Steaua Roşie”, 13 cu medalia
“ Pentru vitejie ” şi 19 cu medalia “ Meritul militar ”.
În raionul Hînceşti, mitingul consacrat aniversării a 31 ani de la retragerea trupelor sovietice din Statul Islamic Afganistan, s-a desfăşurat joi, 14 februarie, pe Piaţa Suveranităţii, la complexul memorial din municipiul Hînceşti.
La eveniment au participat Ministrul Apărării, general de brigadă, dl Victor GAICIUC, Preşedintele raionului Hînceşti, dl Iurie LEVINSCHI, Vicepreşedintele raionului, dna Olesea BRÎNZĂ, Şeful Oficiului teritorial Hînceşti al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului, dl Veaceslav URSU, primarul municipiului Hînceşti, dl Alexandru BOTNARI, Vicepreşedintele Asociaţiei republicane a veteranilor războiului din Afganistan, general de divizie, dl Ion COROPCEAN, Preşedintele Asociaţiei veteranilor războiului din Afganistan din r-l Hînceşti “Mihai Viteazul”, dl Victor RAŞCU şi alte oficialităţi, veteranii războiului din Afganistan, reprezentanţii aparatului preşedintelui raionului, aparatului primăriei mun.Hînceşti, reprezentanţii Centrului militar teritorial Hînceşti, colectivele serviciilor descentralizate şi serviciilor desconcentrate, cetăţeni ai raionului Hînceşti.
Mitingul solemn a fost deschis cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, urmat de un minut de reculegere în memoria celor care nu s-au întors de pe câmpul de luptă petrecut la Complexul Memorial.
Ulterior, au urmat cuvântările oficialităţilor, care şi-au exprimat recunoştinţa şi aprecierea pentru eroismul, sacrificiul, bărbăţia şi jertfirea de sine faţă de veteranii războiului din Afganistan, faţă de părinţii care şi-au pierdut feciorii, faţă de văduvele care păstrează memoria vie a soţilor decedaţi la război. Cei prezenţi au fost îndemnaţi să nu dea uitării faptele de vitejie ale conaţionalilor, să trăiască în pace şi linişte, să cultive tinerei generaţii calităţi precum patriotismul, abnegaţia, curajul, dragostea şi devotamentul faţă de Patrie, popor.
La final, participanţii la miting au depus flori la Complexul Memorial. Apoi au fost invitaţi la masa de pomenire organizată cu suportul financiar al Consiliului Raional, să servească terciul ostăşesc preparat la bucătăria de campanie de către militarii Armatei Naţionale, în Piaţa Suveranităţii.

Secţia Administraţie Publică, Probleme de Secretariat şi Protocol

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here