Astăzi, 15 ianuarie 2020, în Republica Moldova, se sărbătorește Ziua Naționala a Culturii și aniversarea a 170 de ani de la nașterea marelui geniu al literaturii noastre – Mihai Eminescu, personalitate marcantă pentru cultura noastră. Ziua Naționala a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 12 aprilie 2012 și are drept scop promovarea culturii naționale, a valorilor culturale autentice, precum și a personalităților marcante din domeniul culturii.
Cu acest prilej, Consiliul Raional Hînceşti a organizat evenimentul cultural dedicat Zilei Naționale a Culturii și aniversării a 170 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, grație doamnei Valentina Tonu, șef, Direcția Învățământ, regizorul scenariului, Direcției Cultură și Turism.
În calitate ca oaspeți de onoare la eveniment au fost prezenți Mircea Cosma, ex-Președinte al Consiliului Județean Prahova, România, Cetățean de Onoare al Raionului Hînceşti, alături de delegația Consiliului Județean Prahova în frunte cu dl Rareș Enescu, Președintele Comisiei Juridică. Menționăm, că bustul poetului Mihai Eminescu a fost donat și instalat cu suportul financiar al Consiliului Județean Prahova, condus în acea perioadă de către Mircea Cosma.
La eveniment au participat dl Iurie Levinschi, Președintele raionului, Vicepreședinții dl Dumitru Cornei și dna Olesea Brînză, dna Elena Moraru Toma, Secretarul Consiliului Raional, dna Olga Moraru, viceprimarul mun. Hînceşti, aparatul președintelui raionului, reprezentanții serviciilor descentralizate, reprezentanții primăriei mun. Hînceşti, profesori, elevi și locuitori ai municipiului.
Cu mesaje de omagiu și recunoștință au venit: dl Iurie Levinschi, dl Mircea Cosma şi dna Valentina Tonu. Elevii L.T. “Mihai Eminescu” și L.T. “Mihai Sadoveanu” au delectat publicul cu un recital de poezie.
Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de flori la bustul poetului.
Amintim, că Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. A fost activ în societatea ”Junimea” și a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902. A murit la 15 iunie 1889 (avea 39 de ani), la București, iar la 17 iunie a fost înmormântat la cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.
Secția Administrație Publică, Probleme de Secretariat și Protocol

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here