Întru comemorarea victimelor regimului stalinist și păstrarea în conștiința publică a paginilor tragice din istoria Republicii Moldova, ce țin de represiunile și exterminările în masă ale oamenilor în perioada deportărilor, precum și în scopul educării tinerei generații în spiritul libertății, democrației și al respectului pentru personalitatea umană, anual în Republica Moldova, la data de 6 iulie este marcată Ziua comemorării victimelor regomului stalinist.

Vineri, 6 iulie 2018, s-au împlinit 69 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. În acest context, la Memorialul victimelor regimului stalinist din mun.Hîncești, a avut loc un miting de comemorare a  cetățenilor din raionul Hîncești, care au fost deportați în Siberia, organizat de către Consiliul Raional.

La eveniment au participat conducerea executivă a raionului Hîncești, consilieri raionali și locali, foști deportați, fețe bisericești, reprezentanții aparatului președintelui raionului, aparatului primăriei mun.Hîncești, reprezentanții serviciilor descentralizate, desconcentrate și ai  Inspectoratului de Poliție.

Drapelele au fost coborâte în bernă și prin păstrarea unui moment de reculegere a fost cinstită memoria celor care au trecut calvarul deportărilor.

Ulterior, cu mesaj de comemorare a victimelelor deportărilor staliniste au venit dl Ghenadie Buza, președintele raionului Hîncești, care a  vorbit despre pierderile umane din cele trei valuri de deportări, precum  și  de suferința tuturor.   Dna Vera Tănase-Patrașcu, vicepreședintele raionului,  a spus despre amintirile acelor timpuri care au marcat nu doar o generație și care ne obligă să nu mai admitem repetarea dramei.

La fel, dna Valentina Cociu, represat politic din mun.Hîncești și dna Valentina Boiangiu, rudă a persoanelor represate din s.Pașcani, au evocat cu durere acele timpuri, ultima  a adus un omagiu prin interpretarea unui bocet.

A urmat serviciul divin, oficiat de un sobor de preoți de la Catedrala ” Sfinții mari voievozi Gavriil și  Mihail” din Hâncești  după care participanții la miting au depus flori la Memomorial.

De asemenea,  cu  suportului financiar al   Consiliul Raional,  pentru cei prezenți a fost  organizată  și o masă de pomenire

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here