COMUNICAT INFORMATIV

În perioada 17-19 mai 2022, Consiliul Raional Hîncești a fost gazda și a desfășurat seminarul „Valorificarea și promovarea patrimoniului cultural comun, o soluluție viabilă pentru dezvoltarea durabilă a zonei transfrontaliere Vaslui-Hîncești”.

Acest eveniment instructiv a avut loc în cadrul Proiectului transfrontalier „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, implementat în comun de către 4 parteneri: Consiliul Județean Vaslui, România (Beneficiar-Lider), Consiliul Raional Hîncești (B1), Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din mun. Vaslui (B2) și Comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui, România (B3), sub auspiciile Programului Operațional Comun  „România – Republica Moldova 2014-2020”.

Activitatea soft respectivă face parte din Grupul de Activități 3 Acțiuni de promovare și valorificare a patrimoniului cultural comun” al proiectului, vizând identificarea, scoaterea în evidență a celor mai potrivite mijloace de promovare a patrimoniului cultural existent, precum și un schimb de experiență intens între profesioniștii din domeniul culturii din județul Vaslui și raionul Hîncești.

Pe parcursul a celor 3 zile de instruiri, participanții – reprezentanți ai muzeelor, bibliotecilor, altor instituții culturale, ai administrației publice locale, istorici, experți etc. din cele 2 unități administrativ-teritoriale – au avut parte de prezentări captivante, luări de cuvânt și intervenții inspirate făcute de filozoful și profesorul Simion ROȘCA, istoricii-cercetători Teodor CANDU și Eugen Cernenchi, de managerul general și managerul de proiect Cristina VASILIU și Elena NICHIFOR, de șeful Direcției Cultură și Turism Hîncești, Ion TULBU. Apropo, savanții invitați au donat câteva seturi de publicații, lucrări  științifice de autor de ultimă oră bibliotecilor din Vaslui și Hîncești, Consiliilor Județean Vaslui și Raional Hîncești, doritorilor împătimiți de un astfel gen de literatură.  

În același timp, specialiștii de profil similar de pe ambele maluri ale Prutului au avut posibilitatea să întrețină discuții, dezbateri interesante, să-și împărtășească din planurile și ideile creative.

În final, făcând bilanțul lucrărilor seminarului desfășurat, dl Iurie LEVINSCHI, Președintele raionului Hîncești, a mulțumit tuturor participanților pentru atenția, efortul depus întru însușirea multor lucruri și informații noi, ce relevă figura emblematică, activitatea vastă și epoca domnitorului Ștefan cel Mare, înmânându-le certificate de participare la training-ul nominalizat. Dumnealui a menționat că astfel de evenimente sunt foarte benefice pentru consolidarea relațiilor noastre de cooperare actuale și de viitor, punând baza numeroaselor proiecte pe care le putem elabora și implementa în comun.   

Valoarea totală a întregului proiect este de peste 1,6 milioane de euro, din care valoarea gestionată de Județul Vaslui – Lider de parteneriat(LB) este de 1.433.661,04 euro, Consiliul raional Hînceşti- Partener 1(B1) este de 196.811,61 euro, valoarea gestionată de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Partener 2(B2) este de 6.766 euro, valoarea gestionată de UAT Comuna Muntenii de Jos- Partener 3(B3) este de 14.106 euro. Perioada de implementare este cuprinsă în perioada 01 iulie 2021 pînă la data de 30 iunie 2023.

Seminarul „Valorificarea și promovarea patrimoniului cultural comun, o soluluție viabilă pentru dezvoltarea durabilă a zonei transfrontaliere Vaslui-Hîncești”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here