Astăzi, 15 ianuarie 2021, în Republica Moldova, se sărbătorește Ziua Naționala a Culturii și aniversarea a 171 de ani de la nașterea marelui geniu al literaturii noastre – Mihai Eminescu, personalitate marcantă pentru cultura noastră.
Ziua Naționala a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 12 aprilie 2012 și are drept scop promovarea culturii naționale, a valorilor culturale autentice, precum și a personalităților marcante din domeniul culturii.
Cu acest prilej, Consiliul Raional Hînceşti a organizat evenimentul cultural dedicat Zilei Naționale a Culturii și aniversării a 171 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, grație doamnei Lilia Tănase, vicepreședinte a raionului pe probleme sociale, învățământ și cultură, doamnei Valentina Tonu, șef, Direcția Învățământ și a Direcției Cultură și Turism.
La eveniment au participat dl Iurie Levinschi, Președintele raionului, vicepreședințele, dna Valentina Manic, dna Elena Moraru Toma, Secretarul Consiliului Raional, aparatul președintelui raionului, reprezentanții serviciilor descentralizate, reprezentanții primăriei mun. Hînceşti, profesori, elevi și locuitori ai municipiului.
Cu acest prilej au fost depuse flori ca omagiu marelui luceafăr al literaturii române.
Amintim, că Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. A fost activ în societatea ”Junimea” și a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902. A murit la 15 iunie 1889 (avea 39 de ani), la București, iar la 17 iunie a fost înmormântat la cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.

Secția Administrație Publică, Probleme de Secretariat și Protocol

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here