Întru comemorarea victimelor regimului stalinist şi păstrarea în conştiinţa publică a paginilor tragice din istoria Republicii Moldova, ce ţin de represiunile şi exterminările în masă ale oamenilor în perioada deportărilor, precum şi în scopul educării tinerei generaţii în spiritul libertăţii, democraţiei şi al respectului pentru personalitatea umană, anual în Republica Moldova, la data de 6 iulie este marcată Ziua comemorării victimelor regimului stalinist. Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia.
În acest context, joi, 5 iulie 2019, la Memorialul victimelor regimului stalinist din mun.Hînceşti, a avut loc un miting de comemorare a cetăţenilor din raionul Hînceşti, care în perioada 1941-1951 au fost deportaţi în regiunile îndepărtate ale fostei Uniuni Sovietice, organizat de către Consiliul Raional.
La eveniment au participat președintele raionului Hînceşti, dl Anatolie CHETRARU, vicepreşedinţii raionului dna Vera PATRAŞCU, dl Dumitru CORNEI, dl Iurie LEVINSCHI, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dl Ion MEREUŢĂ, viceprimarul mun.Hînceşti, dna Anadela TOFILAT, consilieri raionali şi locali, foşti deportaţi, victimele regimului stalinist şi descendenţii acestora, feţe bisericeşti, reprezentanţii aparatului preşedintelui raionului şi aparatului primăriei mun.Hînceşti, reprezentanţii serviciilor descentralizate şi desconcentrate.
Cu mesaj de comemorare a victimelelor deportărilor staliniste a venit dl Anatolie CHETRARU, preşedintele raionului Hînceşti, care a vorbit despre pierderile umane din cele trei valuri de deportări, precum şi de suferința tuturor familiilor, lăsând urme adânci în mintea şi inimile a multor dintre noi. A menţionat că nu vom uita niciodată această perioadă tragică din istoria Republicii Moldova şi care ne obligă să nu mai admitem repetarea dramei.
Prin păstrarea unui minut de reculegere a fost cinstită memoria celor care au trecut calvarul deportărilor.
A urmat serviciul divin, oficiat de preotul Anatolie de la Catedrala ” Sfinţii mari voievozi Gavriil şi Mihail” din mun.Hînceşti, după care participanţii la miting au depus flori la Memorial.
De asemenea, cu suportul financiar al Consiliul Raional, pentru cei prezenţi a fost organizată şi o masă de pomenire.

Secţia Administraţie Publică, Probleme de Secretariat şi Protocol

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here