Ziua Internațională a Copilului a fost marcată în cel mai frumos mod în satul Pașcani, r-nul Hîncești, unde s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a Festivalului -concurs național „Folclorul copiilor”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Direcția Cultură și Turism Hîncești și Primăria comunei Pașcani și are drept obiective: păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor populare din folclorul copiilor; încadrarea tinerei generații în procesul de studiere și valorificare a folclorului autentic pentru copiii.

La festival au participat ansambluri folclorice, ce promovează folclorul bazat pe tradiții și obiceiuri, practicat de copii, specific localității pe care o reprezintă. Evoluarea lor a fost evaluată de un juriu, format din specialiști în domeniu, președinte al cărui a fost Oleg Volontir, director artistic CNCPPCI, Maestru în Artă.
După deliberări au fost acordate următoarele premii:
Premiul I – Ansamblului folcloric „Moștenitorii” din s. Filipeni,r-nul Leova, conducător artistic Maria Buraga și Ansamblului folcloric „Mlădița” din s. Sărata Veche, r-nul Fălești, conducător artistic Maria Chilaru.

Premiul II – ansamblurilor folclorice „Potecuța” de la Centrul Raional de Creație a Copiilor și Adolescenților din or. Căușeni, conducători artistici Ecaterina Moisei și Vasile Morăraș și „Mugurașii” de la Centrul raional de Creație a Copiilor „Universul”, Filiala s. Văleni, r-nul Cahul, conducător artistic Elena Boieru
Premiul III – ansamblurilor folclorice „Ciobănașii” din s. Negrea, r-nul Hîncești, conducător artistic Olga Obleac; „Doinița” din s. Todirești,  r-nul Ungheni, conducător artistic Valentina Ținevschi și „Mugurașii ” din s. Cruglic, r-nul Criuleni, conducător artistic Liuba Cucu.
Mențiuni au obținut ansamblurile folclorice „Opincuța” de la Casa raională de Cultură din or. Leova, conducător artistic Mariana Linga și „Mugurașii” din s. Brînzeni, r-nul Telenești, conducător artistic Vera Comerzan.

Astfel au participat 9 colective în concurs și un colectiv în recital  – A.F. ”Pe un picior de plai”, Pașcani, prezenți la Festival au fost aproximativ 300 de copii.

Prezenți la Festival au fost vicepreședinții r-lui Hîncești: Dl. Iurie LEVINSCHI și D-na  Vera TĂNASE-PATRAȘCU. Prezentatoare a Festivalului a fost D-na Rusalina Rusu. Festivalul a început cu o paradă superbă a portului popular care a pornit de la Biserica din localitate până la Gimnaziul Pașcani, unde au fost întâmpinați cu pâine și sare au  fost salutate toate colectivele,  s-a desfășurat deschiderea oficială a Festivalului, evoluarea colectivelor înscrise în concurs, recitalul colectivului gazdă ”Pe un picior de plai”, care au fost câștigătorii ediției precedente și premierea colectivelor participante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here