După cum am informat anterior, Proiectul „Tabără de excelență – PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni, ediția 2024” deja al doilea an consecutiv se bucură de sprijinul Consiliului Județean Maramureș prin intermediul unei finanțări substanțiale din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Ediția precedentă a avut loc, cu un succes evident,  în județul Maramureș și s-a adresat elevilor de liceu maramureșeni, celor din raioanele Hîncești, Strășeni și Ungheni, deținători ai unor rezultate frumoase la olimpiade și concursuri de limba română, istorie și geografie. De data aceasta,   Proiectul „PUNTE…” are ca beneficiari reprezentanți din aceleași categorii de elevi și se desfășoară în 3 raioane-țintă din RM, în perioada dintre 28 iunie – 5 iulie 2024.

             Raionul Hîncești, începând cu 1 iulie a.c., a găzduit pe parcursul a 3 zile, un program variat de activități, precum vizitarea Complexului Istorico-Arhitectural Manuc Bey din Hîncești și Bibliotecii Publice Raionale ,,ÎPS Antonie PLĂMĂDEALĂ” din Hîncești,  unde a fost organizat și un  Master Class „Magia Lutului”, condus de meșterul  popular Adrian ONUȚĂ.

De asemenea, participanții au luat cunoștință de istoriile de succes ale producătorilor locali din raza raionului, printr-o vizită întreprinsă la entitatea de producție „Dancu Farm” –  o  fabrică de cașcaval din s. Dancu, ce s-a impus deja prin dinamism pe un segment de piață atât de exigent. Un alt Master Class a fost oferit  de Trupa de Teatru “Ghioceii” din s. Mingir, tinerii talentați din partea locului încercând, destul de reușit, să se lanseze într-un exercițiu de interacțiune artistică cu semenii lor.

Centrul de Ghidare și Consiliere în Excelență Educațională (CGCEE) din Hîncești (un obiectiv modernizat cu finanțare din partea României, CJ Cluj) a reprezentat o altă destinație din Program. Și credem că-i una pe deplin indicată, deoarece discipolii și cadrele didactice ale acestui centru și-au împărtășit din experiența și bunele practici exact în aria eligibilă de acțiune a Proiectului PUNTE – la disciplinele limba română, istoria și geografia.  Iar tinerii voluntari ai Centrului Raional de Tineret Hîncești, în tandem cu CGCEE, au prezentat un Atelier de vacanță axat pe subiecte foarte actuale în ultimul timp – voluntariatul și implicarea generației tinere în comunitate.

În ultima zi de aflare a grupului de elevi, profesori însoțitori și reprezentanți ai CJ Maramureș, atenția oaspeților și vizitatorilor au fost captate de 2 obiecte turistice și culturale deopotrivă – Moara cu aburi din comuna Mereșeni și Muzeul de Istorie și Etnografie din s. Ciuciueni (ambele edificii fiiind restaurate / reabilitate în cadrul unor proiecte transfrontaliere prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020).  Membrii echipei de proiect de la Hîncești au ținut să-i familarizeze pe cei prezenți cu istoricul localității Mereșeni, cu date de interes privind obiectul cultural-turistic – Moara cu aburi, precum și cu felul cum a ajuns ea nu doar să fie renovată, dar și restaurată cât mai aproape de original, grație implementării unui proiect în parteneriat extern multiplu prin POC RO-MD 2014-2020.    

Muzeul din Ciuciuleni a fost punctul-terminus din șirul celor preconizate în Programul aferent Proiectului PUNTE. Așa că, apreciind originalitatea pieselor, artefactelor și, în general, calitatea spațiilor renovate pentru expunere și păstrare a patrimoniului muzeistic local, configurarea compartimentelor și modalitatea de etalarea a conținutului expozițional, oaspeții au beneficiat de un tur inspirat din partea gazdelor acestei instituții. Ei au savurat îndemânarea și migala meșterițelor din cadrul Master Classului în domeniul țesutului, brodatului, au contemplat îndelung uneltele și obiectele de uz gospodărec de o vechime venerabilă.  În final, Președintele Raionului Hîncești, dl Iurie LEVINSCHI, a venit cu un mesaj de mulțumire pentru tinerii participanți la acest Proiect minunat, pentru profesorii care-i înconjoară cu grijă pedagogică vizând educația și excelența continua, a mulțumit oficialilor de la CJ Maramureș – Gheorghe Paul SZANISZLO și Margareta CĂPÎLNEAN pentru dedicație și străduință, ce fac ca astfel de proiecte să aibă continuitate.  Dumnealui  s-a arătat încrezător că obiectivele activităților au fost atinse și toți s-au simțit bine în raionul Hîncești. La rândul lor, oficialii nominalizați, dl SZANISZLO și dna CĂPÎLNEAN,  și-au exprimat gratitudinea pentru organizarea Taberei în raionul Hîncești, au mulțumit Consiliului Raional Hîncești și Primăriei Ciuciuleni pentru faptul că pun umărul la recondiționarea,  mentenanța și facerea cunoscută în lume a unor asemena obiecte cu certă valoare istorică și culturală. Iar domnul Vasile Adrian SABĂU, inspector școlar județean Maramureș a venit cu o donație de ediții actuale de carte pentru toți bibliofilii doritori din Ciuciuleni și Hîncești. A urmat înmânarea Diplomelor de participare elevilor olimpici, profesorilor-însoțitori ș.a. din Hîncești și Maramureș,  s-a făcut schimb de cadouri, suvenire, pliante, broșuri etc.

  Evenimentul a culminat cu un emoționant moment artistic, susținut de Ansamblul local de fluieriști.              

  E de notat că pe tot parcursul acestui interval de timp, la finele fiecărei zile, elevii din județul Maramureș și raionul Hîncești, au avut posibilitate să totalizeze bilanțurile activităților, făcând uz și de unitățile de echipament puse la dispoziție din Proiect, să discute într-o atmosferă non-formală, socializeze și să stabilească  niște legături, nu doar la nivel instituțional, dar și interpersonal, arucând o PUNTE virtuală între Maramureș și Hîncești, în ciuda distanței geografice impunătoare ce ne desparte. 

DECT


Comunicat de presă

Tabăra itinerantă în Republica Moldova ”PUNTE 2024”, un nou prilej de interconectare între tineri olimpici din Județul Maramureș și Raioanele Strășeni, Hîncești și Ungheni

După o săptămână de neuitat petrecută pe meleagurile fascinante ale Republicii Moldova, cu revederi emoționante si noi prietenii durabile, s-a încheiat „Tabăra de excelență – PUNTE educațională între Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni, ediția 2024”, proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României și implementat de Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu raioanele sale înfrățite din Republica Moldova, Consiliul Raional Strășeni, Consiliul Raional Hîncești și Consiliul Raional Ungheni, precum și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.

Conferința de deschidere a taberei s-a desfășurat la Chișinău, în 29 iunie 2024, reunind 56 de elevi olimpici și 13 profesori participanți la tabăra 2024, cu participanți de la prima ediție a taberei, reprezentanți ai partenerilor de proiect, precum și invitați speciali din România și Republica Moldova.

Din partea Guvernului Republicii Moldova, la conferința de deschidere a taberei PUNTE 2024 a participat Mihai Soltan, consilier la Cancelaria ministrului educației. Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României a fost reprezentat de Mirela Olteanu, șef Serviciu Comunicare. Raioanele înfrățite cu județul Maramureș au fost reprezentate la cel mai înalt nivel, de către Mariana Dîmcenco, președinta Raionului Strășeni, Iurie Levinschi, președintele Raionului Hîncești și Dionisie Ternovschi, președintele Raionului Ungheni. Din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș a participat Adrian Vasile Sabău, coordonatorul educațional al taberei. Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat de consilier județean Viorica Marincaș, membru în Comisia Buget-Finanțe și consilier județean Valeria Brezoczki, membru în Comisia Turism și Relații Internaționale.

După cuvintele de bun venit rostite de invitați și organizatori, elevii și profesorii din Maramureș, Strășeni, Hîncești și Ungheni și-au prezentat performanțele în cadrul olimpiadelor și concursurilor de limba română, istorie și geografie și și-au exprimat așteptările față de participarea la tabăra PUNTE 2024. De un impact deosebit s-a bucurat intervenția online a conf. univ. dr. Daniel Cristea ENACHE pe tema Repere ale culturii și spiritualității românești de pe cele două maluri ale Prutului. Deschiderea taberei PUNTE 2024 s-a încheiat cu vizionarea filmului taberei PUNTE de anul trecut, care s-a desfășurat pe meleaguri maramureșene.

Pe parcursul celor 7 zile de tabără itinerantă în Republica Moldova, găzduită pe rând de raioanele Strășeni, Hîncești și Ungheni, olimpicii au descoperit pitorescul locurilor, bogăția culturală și tradițiile autentice ale fraților moldoveni, care evidențiază identitatea românească comună.

Vizitele la muzee de istorie, arhitecturale, de etnografie și resurse naturale, atelierele cu meșteri populari dedicați, împărtășirea poveștilor de succes ale unor întreprinzători locali, dar și vizitarea unor obiective culturale și spirituale reabilitate și modernizate cu fonduri europene și din partea României au fost câteva dintre activitățile educaționale și recreaționale ale taberei PUNTE 2024. În mod simbolic, tabăra PUNTE 2024 s-a încheiat la Podul Prieteniei de la Ungheni, care unește feroviar Republica Moldova și România.

Tabăra educațională de excelență PUNTE 2024 va rămâne astfel un reper în dezvoltarea intelectuală și profesională a tuturor participanților. Consolidarea apartenenței la filonul românesc a tinerei generații și descoperirea valorilor comune de-o parte și de alta a Prutului vor influența pozitiv pe termen mediu și lung întreaga societate românească și integrarea comună europeană.

Câteva dintre impresiile elevilor maramureșeni confirmă reușita taberei PUNTE 2024, ca demers de recompensare a excelenței și de întărire a legăturilor între România și Republica Moldova:

A fost un adevărat catalizator de dezvoltare personală și culturală, o oportunitate pentru tineri de a-și descoperi rădăcinile comune și de a aprecia diversitatea culturală într-un cadru educativ și stimulant, a lăsat o amprentă de neșters în inimile tuturor participanților, oferindu-ne nu doar cunoștințe academice valoroase, ci și prietenii autentice și o înțelegere mai profundă a identității noastre culturale”,

”Am descoperit o lume care și-a păstrat valorile, principiile și credința profundă nealterate”,

 Puntea noastră dragă… Puntea care a reușit să lege două teritorii absolut fascinante, cu iz de patrie și optimism, am reușit să creăm conexiuni puternice, care să persiste un timp îndelungat și care să creeze o continuitate a acestei tabere itinerare”,

”Punțile pe care le-am format au avut în vedere disciplinele vizate, am descoperit geografia, istoria și cultura unei țări spectaculoase, dar mai mult decât atât, au avut în vedere persoane, persoane cărora prin această experiență acum li s-au legat sufletele, li s-au legat trăirile și de acum încolo se vor regăsi în prietenii durabile”,

”Am învățat atât de multe despre cultura și tradițiile moldovenești, dar și despre generozitatea și amabilitatea oamenilor”,

Fiecare moment petrecut alături de noii mei prieteni a fost special și m-a făcut să înțeleg importanța legăturilor umane și a solidarității între comunități”,

Activitățile desfășurate au fost cât se poate de interactive, acestea ajutându-ne să ne dezvoltăm, atât pe plan emoțional cu diversele jocuri care ne-au transpus, măcar pentru câteva momente, în niște suflete de copii inocenți, cât și pe plan cultural cu descoperirea istoriei populației din Republica Moldova prin vizitarea diverselor obiective turistice specifice”,

”Oamenii minunați din Moldova, gemenii noștri, m-au făcut să realizez ca singurul factor care oprește unirea noastră este doar Prutul”,

Tabăra PUNTE a fost proiectul perfect pentru copiii pasionați de limba română, istorie sau geografie, această experiență a fost răsplata pentru fiecare provocare de pe parcursul anului școlar, ceva ce a depășit cu totul așteptările mele”,

”A fost un prilej de a descoperi valorile comune ale românismul întruchipate de poetul Eminescu, dar și de portul și tradițiile locale, sper ca puntea creată să rămână veșnic în sufletele voastre, cum a rămas și în al meu”,

”Pe lângă faptul că am descoperit profund cultura moldovenilor prin activități interesante, am legat prietenii atât cu frații de peste Prut, cât și cu românii noștri. A fost o experiență magică căreia i-am păstrat un loc în suflet”,

”Comunicarea dintre elevii din România cu cei de peste Prut și nuanțarea tradițiilor păstrate de fiecare comunitate au confirmat faptul că unitatea românească nu are granițe”,

”Această tabără nu doar că promovează excelența academică, dar joacă și un rol crucial în formarea unor legături de prietenie și colaborare între tinerii din cele două țări, care împărtășesc o istorie și o limbă comună”,

” Am fost impresionat de ospitalitatea oamenilor în locurile pe care le-am vizitat, dar și de locurile în sine”,

 ”PUNTEA reprezintă un simbol al tranziției, al schimbării și totodată un punct de intersecție între doua lumi ce vor să se regăsească”,

”Tabăra punte a reprezentat, pentru mine, o experiență formativă, împletită cu amintiri imperisabile și prietenii de lungă durată”,

”Mă bucur că am avut ocazia să descopăr locuri noi, tineri cu vise mari și îndrăznețe”,

”Am reușit să legăm adevărate prietenii, atât noi între noi, cei din Maramureș, dar în special cu frații noștri de peste Prut, creând conexiuni de-a dreptul indestructibile, reușind astfel să consolidăm literalmente o punte de legătură între cele două state …o punte care, în opinia mea, va dăinui etern”.

Proiectul este implementat de echipa Consiliului Județean Maramureș din cadrul Serviciului Diasporă și Relații Internaționale – Direcția Finanțare, Turism și Relații publice. Detalii despre Proiectul PUNTE 20024: https://www.cjmaramures.ro/dezvoltare/proiecte/proiecte-in-curs-de-implementare/tabara-de-excelenta-punte-educationala-maramures-hincesti-straseni-ungheni-editia-2024

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here