Ziua Internațională a Copilului a fost marcată în cel mai frumos mod în satul Pașcani, r-nul Hîncești, unde s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a Festivalului -concurs național „Folclorul copiilor”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Direcția Cultură și Turism Hîncești și Primăria comunei Pașcani și are drept obiective: păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor populare din folclorul copiilor; încadrarea tinerei generații în procesul de studiere și valorificare a folclorului autentic pentru copiii.

La festival au participat ansambluri folclorice, ce promovează folclorul bazat pe tradiții și obiceiuri, practicat de copii, specific localității pe care o reprezintă. Evoluarea lor a fost evaluată de un juriu, format din specialiști în domeniu, președinte al cărui a fost Oleg Volontir, director artistic CNCPPCI, Maestru în Artă.
După deliberări au fost acordate următoarele premii:
Premiul I – Ansamblului folcloric „Moștenitorii” din s. Filipeni,r-nul Leova, conducător artistic Maria Buraga și Ansamblului folcloric „Mlădița” din s. Sărata Veche, r-nul Fălești, conducător artistic Maria Chilaru.

Premiul II – ansamblurilor folclorice „Potecuța” de la Centrul Raional de Creație a Copiilor și Adolescenților din or. Căușeni, conducători artistici Ecaterina Moisei și Vasile Morăraș și „Mugurașii” de la Centrul raional de Creație a Copiilor „Universul”, Filiala s. Văleni, r-nul Cahul, conducător artistic Elena Boieru
Premiul III – ansamblurilor folclorice „Ciobănașii” din s. Negrea, r-nul Hîncești, conducător artistic Olga Obleac; „Doinița” din s. Todirești,  r-nul Ungheni, conducător artistic Valentina Ținevschi și „Mugurașii ” din s. Cruglic, r-nul Criuleni, conducător artistic Liuba Cucu.
Mențiuni au obținut ansamblurile folclorice „Opincuța” de la Casa raională de Cultură din or. Leova, conducător artistic Mariana Linga și „Mugurașii” din s. Brînzeni, r-nul Telenești, conducător artistic Vera Comerzan.

Astfel au participat 9 colective în concurs și un colectiv în recital  – A.F. ”Pe un picior de plai”, Pașcani, prezenți la Festival au fost aproximativ 300 de copii.

Prezenți la Festival au fost vicepreședinții r-lui Hîncești: Dl. Iurie LEVINSCHI și D-na  Vera TĂNASE-PATRAȘCU. Prezentatoare a Festivalului a fost D-na Rusalina Rusu. Festivalul a început cu o paradă superbă a portului popular care a pornit de la Biserica din localitate până la Gimnaziul Pașcani, unde au fost întâmpinați cu pâine și sare au  fost salutate toate colectivele,  s-a desfășurat deschiderea oficială a Festivalului, evoluarea colectivelor înscrise în concurs, recitalul colectivului gazdă ”Pe un picior de plai”, care au fost câștigătorii ediției precedente și premierea colectivelor participante.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here