Anual, Comisia Europeană, în parteneriat cu Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră din România, care au statut de Secretariate Tehnice Comune, precum și cu Autoritățile Naționale responsabile de managementul Programelor Operaționale Comune 2007-2013, marchează, în țările-membre și cele partenere ale UE din ariile eligibile, Ziua Cooperării Europene. În acest an, evenimentul nominalizat e la cea de-a VIII-a ediție și se va desfășura în perioada 24-26 septembrie.

Scopul campaniei este de a comunica publicului larg realizările cooperării teritoriale europene. Raionul Hîncești (în particular, Consiliul Raional Hîncești) a fost prezent destul de activ în ambele Apeluri ale Programului Operațional Comun „România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013”. Domeniile de intervenție au cuprins modernizarea infrastructurii, promovarea turismului, artei și culturii, conservarea tradițiilor populare etc. De aceea, Consiliul raional, prin intermediul Direcției Economie și Cooperare Transfrontalieră, a decis să desfășoare o serie de acțiuni în acest sens pe parcursul celor 3 zile din săptămâna curentă. A fost aleasă forma unei excursii organizate la obiectul din raionul Hîncești care a beneficiat de cea mai consistentă finanțare din partea UE – Complexul Istorico-Arhitectural „Conacul-Parc Manuc-Bey” din municipiul Hîncești.

Principalul Grup-țintă al evenimentului l-au constituit elevii din licee și gimnazii, care reprezintă localitățile din Lunca Prutului din raza raionului Hîncești. Motivul constă în aceea că respectivele localități se află chiar la granița ori în imediata apropiere de frontieră cu România. Știm că zona respectivă necesită o susținere investițională sporită, inclusiv transfrontalieră, iar acești elevi sunt cei care vor contribui în viitorul apropiat la dezvoltarea durabilă a comunităților lor și a raionului, în ansamblu, inclusiv prin intermediul Proiectelor și Programelor transfrontaliere, care la moment reprezintă cele mai eficiente instrumente de finanțare nerambursabilă și extrabugetară.

Beneficiari ai excursiilor au fost discipolii Gimnaziilor din satele Obileni și Onești, Cotul-Morii, Cățeleni care au savurat din plin frumusețea arhitecturală și încărcătura istorică, ce o emană Palatul Princiar, Casa Iamandi, Castelul de Vânătoare, subsolurile și tunelurile ce leagă primele două menționate. Mai jos, prezentăm niște secvențe de la eveniment.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here