În perioada 06-08 octombrie 2023, o delegație numerică (circa 50 de persoane) din raionul Hîncești, constând din  Echipa  de proiect a Consiliului Raional Hîncești, reprezentanți ai Școlii de Arte din mun. Hîncești, membri ai Ansamblului „Cimbrișor”, producători și meșteri populari uniți prin brand-ul „Produs de Hîncești”,  au participat la Festivalul „Acasă peste Prut”,  organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați, România, în cadrul Proiectului „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galați, România, și Hîncești, Republica Moldova”.

Festivalul a fost conceput în forma unei manifestări etnoculturale complexe, având scopul să evidențieze modalitățile noi de exprimare a datinilor și obiceiurilor străvechi, să exploateze valorile trainice și autentice din arta tradițională.

Evenimentul s-a bucurat de un interes deosebit  din partea vizitatorilor, care au putut să procure și să savureze din produsele și vinurile delicioase, desfăcute de producătorii din Hîncești, să aprecieze finețea și originalitatea articolelor hand-made confecționate de meșterii noștri populari, care s-au integrat organic în rândul omologilor acestora din diferite zone ale României: județele Galați, Vaslui,  Vrancea, Prahova, Cluj etc.

Au activat o serie de Ateliere de lucru, unde toți doritorii au avut posibilitatea de a asista la farmecul generării diverselor opere de artă în domenii ca:  împletitul, pictatul diferitor obiecte, olăritul, țesutul, crearea lumânărilor decorative, workshop-uri la instrumente muzicale și unul pentru iubitorii de lectură.   

O atracție specială a emanat-o scena din Parcul P-urilor al Galațiului, unde pe parcursul a două după-amezi au evoluat artiști de muzică ușoară, muzică populară, instrumentiști virtuoși, Fanfara „Valurile Dunării”. Un program variat muzical-coregrafic a adus în prim-plan Ansamblul „Doina Covurluiului” din mun. Galați, iar „Cimbrișor”-ul nostru a încântat publicul prezent prin talentul interpretativ al tinerilor soliști și muzicanți, repertoriul selectat cu grijă, culegând aplauze îndelungi și bine meritate.    

Într-un cuvânt, evenimentul și-a atins obiectivul, creând tuturor participanților o atmosferă de sărbătoare, bună dispoziție, confort sufletesc, care, în final, au plecat de la festival cu impresii de neuitat, cunoștințe noi ce le-a lărgit orizontul și le-a fortificat atitudinea pozitivă față de viață.

E de menționat că un eveniment similar, conform rigorilor proiectului, urmează să aibă loc în viitorul apropiat și în raionul Hîncești.

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră                                                      

a Consiliului Raional Hîncești               

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here