C o m u n i c a t                                 

În ziua de 03 decembrie a.c., o delegație din județul Maramureș, România, compus din consilierii județeni, dnele Tereza-Ildico GRAMA și Aurelia POP, Gheorghe Paul SZANISZLO și Dan COCOȘILĂ, șef și, respectiv, consilier superior ai Serviciului Diasporă și Relații Internaționale din cadrul Consiliului Județean Maramureș, responsabili pentru relația de înfrățire cu Raionul Hîncești și Raionul Ungheni, au efectuat o vizită oficială în Hîncești și concomitent una de monitorizare a Proiectului „Itinerarii cultural-turistice Maramureș-Hîncești”, finanțat de către autoritatea județeană nominalizată din Maramureș.  

În debutul vizitei, delegația română a fost primită de Președintele Raionului Hîncești,  dl Iurie LEVINSCHI, vicepreședintele Ion BUNDUCHI și șefa DECT, dna Elena NICHIFOR. Amfitrionii au mulțumit oaspeților pentru faptul că, raionul nostru este destinația inițială din programul de 4 zile, ce și l-au propus colegii maramureșeni, urmând alte 2 UAT înfrățite  – Strășeni și Ungheni. Ei au fost familiazarizați cu preocupările de ultimă oră ale forului reprezentativ și executiv al raionului, au luat cunoștință de galeria de imagini în progres, dedicată cooperării transfrontaliere și bilaterale externe a Consiliului Raional Hîncești etc.

Tot aici, au fost prezentate monitorilor rapoartele de rigoare, ce reflectă narativ, dar și în limbajul cifrelor, ce s-a înfăptuit, cheltuit și asimilat de către Partenerul CR Hîncești în cadrul Proiectului comun „Itinerarii cultural-turistice Maramureș-Hîncești”.

A urmat deplasarea la obiectul vizat în Proiectul menționat, unde reprezentanții maramureșeni au avut posibilitatea să consemneze  stadiul de-facto al lucrărilor finanțate și corespunderea acestora cu prevederile documentației de proiect. S-a constatat că finalizarea amenajării spațiului respectiv  și construcției scenei multifuncționale vor constitui un loc propice pentru desfășurarea numeroaselor evenimente culturale,  de dezvoltare/diversificare a ofertei turistice, precum și de promovare a antreprenoriatului conex acestui domeniu la  nivel de raion, și nu numai. 

Programul zilei a fost finalizat cu un tur al Palatului Princiar, precum și cu vizitarea Bibliotecii Publice Raionale „Antonie PLĂMĂMEALĂ” ce se află în același sediu, a unor componente ale Complexului Istorico-Arhitectural Conacul Manuc-Bey, în general.

Până la plecare, participanții la vizită au făcut bilanțurile zilei, apreciind-o drept utilă, detaliată și informativă, s-au încadrat într-un schimb de opinii, impresii, consolidând și mai mult relațiile de cooperare și prietenie, stabilite   între ambele entități.    

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră              03.12.2024  


Obiectivul general: Dezvoltarea oportunităților de valorificare durabila a potențialului economic, turistic și cultural din zona Hincesti prin amenajarea infrastructurii a Complexului istorico-arhitectural Conacul Manuc-Bey.

Obiective specifice:

  1. Amenjarea unei zone pentru desfășurarea evenimentelor culturale și amplasarea a 20 căsuțe în zona amenajată a Complexului istorico-arhitectural „Conacul Manuc-Bey”, pentru producători locali, meșteri populari, artizanali din raionul Hîncești.
  2. Construcția unei scene pentru desfășurarea evenimentelor culturale în zona amenajată a Complexului istorico-arhitectural „Conacul Manuc-Bey”.
  3. Inițierea unui Festival – Maramureș Acasă în Hîncești, inclusiv organizarea unui târg al producătorilor locali, meșteri populari, artizanilor din Hîncești și Maramureș.

Prin prezentul proiect, realizăm o sinergie dintre domeniile economiei și turismului local, diversificarea ofertei turistice din raionul Hîncești pentru producătorii locali, marea lor majoritate activând în localități rurale, creându-le o rețea de centre turistico-comerciale pentru a le oferi posibilitatea să-și realizeze bunurile și serviciile pe o durată mai îndelungată a anului (nu doar în sezonul estival!). Acest lucru de acum încolo, ei îl vor putea face atât autonom, în zona amenjată, unde vor beneficia de diverse facilități, cât și cu ocazia anumitor evenimente turistico-culturale, expozițiilor, târgurilor, festivalurilor etc., organizate, de asemenea,  la aceste centre.

Dificultățile  cu care se confruntă zonele turistice hînceștene din regiune sunt numeroase și, în esență,  includ: lipsa unor zone amenajate pentru producătorii locali și meșteri populari din regiune, insuficiența mijloacelor financiare întru susținerea producătorilor locali, insuficiența investițiilor în reabilitarea clădirilor de patrimoniu din regiune de o valoare inestimabilă;  promovarea modestă  a produselor  turistice care pot crește încasările din activitatea de turism; lipsa unei rețele de informare turistică pentru vizitatorii interni și străini etc. 

Potențialul pieței turistice a raionului,  în general,  și al zonei  în special,  îl  determină fluxul  constant de călători, care traversează zona prin Vama Leuşeni (număr estimat la 300-500 mii persoane anual). Aceștia, deși utilizează facilitățile de infrastructură locală nu beneficiază în zonă de structuri turistice sau de evenimente culturale, fapt explicat prin slaba prestație a ofertei turistice locale.

În cadrul proiectului, sunt executate următoarele activități:

Activitățile proiectului:

  1. Activități de management și implementare a proiectului:
  • Pregătirea documentaţiei de licitaţie, lansarea licitației  pentru achiziționarea

lucrărilor de construcție,  serviciilor de supraveghere tehnică și monitorizarea implementării proiectului. Organizarea și desfășurarea (în baza Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice) procedura de achiziție publică a lucrărilor de construcție.

  • Achiziționarea prin contracte separate de mică valoare a serviciului de

supraveghere tehnică a obiectului de construcție ( 1 serviciu). Activitățile vor fi executate în perioada de la data semnării acordului de finanțare până la 31 decembrie 2024.

  • Executarea lucrărilor de renovare și amenajare:
  • Realizarea lucrărilor de amenajare și construcție:
  • Lucrări de amenajre a teritoriului – 700 m2 spațiu pavat, scenă pentru evenimente cu dimensiunea 10m x 6m (trotuare, rețele de apă și canalizare, conducte și accesorii apă și canalizare, terasamente, rețele electrice);
  • Achizionarea a două vestiare modulare cu grupe sanitare pentru scena de evenimente (dimensiunea 6000 x 2400 x 2400 a vestiarelor modulare pentru bărbați și femei );
  • Supervizarea execuției lucrărilor și recepția lucrărilor.
  • servicii de supraveghere tehnică la lucrările de construcție privind amenejarea unei zone pentru desfășurarea evenimentelor culturale;
  • Activități de conștientizare, vizibilitate și promovare.
  • Organizarea  evenimentelor de promovarea a proiectului;
  • Elaborarea materialelor promoționale și informative despre proiect, inclusiv

instalarea panourilor informative a proiectului; materiale de informare despre proiect publicate în presa locală și cea on-line, pagini oficiale ale instituțiilor implicate beneficiare.

  • Deschiderea oficială a obiectivului reabilitat;

Proiectul va contribui atît la promovarea produselor locale, cât și creșterea potențialului turistic din zona, ca urmare a implementării activităților din proiect care vizează diversificarea ofertei turistice din regiunea Hîncești.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here