În ziua de 10 septembrie a.c., a avut loc un eveniment important – semnarea Acordului de Cooperare între Raionul Hîncești și Județul Maramureș (România). Dată fiind situația epidemiologică ce persistă în regiune, Festivitatea s-a desfășurat on-line, în format Zoom, în incinta Palatului Princiar al Complexului „Manuc-Bey”, Hîncești, și concomitent la sediul Consiliului Județean Maramureș, Baia Mare (România), cu respectarea măsurilor restrictive de rigoare.
Totuși, trecând peste inconvenientul sus-menționat, ambele Părți semnatare ale Acordului au ținut să imprime evenimentului un caracter festiv posibil și o reprezentativitate pe măsură, convocând conducerile administrative ale ambelor entități, consilieri de rang regional, oficialități, invitați ș.a.
Întrunirea festivă a fost deschisă prin onorarea de către participanți a Drapelelor României și Republicii Moldova, în intonarea Imnurilor acestor state. După o succintă introducere și trecere în revistă a activităților comune premergătoare, cu caracter cultural-artistic, educațional, de promovarea a tradițiilor populare și specificului celor două zone, cuvinte emoționante de salut au rostit Președintele Consiliului Județean Maramureș, Dl Gabriel Valer ZETEA, și Președintele Raionului Hîncești, Dl Iurie LEVINSCHI.
În discursul său, Domnul ZETEA a menționat că afinitățile dintre noi în sensul limbii, istoriei, culturii, percepției realității și felului de a fi clădesc o bază solidă și firească pentru o cooperare ulterioară fructuoasă între Județul Maramureș și Raionul Hîncești. Iar Consiliul județean, într-un sens mai larg, ca și întreg statul român, va susține aspirațiile și pașii RM pe parcursul său european.
Domnul Președinte al raionului, Iurie LEVINSCHI, a ținut să accentueze că una dintre prioritățile de bază ale CR Hîncești constă în stabilirea și dezvoltarea cooperării și parteneriatelor transfrontaliere cu județele din România. În ultimul timp, aria geografică a legăturilor prietenești se extinde constant. Așa că semnarea Acordului respectiv cu CJ Maramureș continuă o cale logică, vizând o dinamizare considerabilă a eforturilor de cooperare în diverse domenii, exprimându-se, totodată, speranța ele se vor solda cu numeroase proiecte comune în beneficiul comunităților.
După aceasta, într-o atmosferă solemnă, domnii Gabriel Valer ZETEA și Iurie LEVINSCHI, au oficializat prin parafare Acordul de Cooperare dintre Raionul Hîncești (Republica Moldova) și Județul Maramureș (România). Au fost demonstrate plăcile onorifice, materiale promoționale ale instituțiiilor semnatare, elaborate cu această ocazie. Iar în viitorul apropiat urmează ca structurile abilitate din cadrul Consiliului Raional Hîncești și Consiliului Județean Maramureș să coordoneze și aprobe un set de acțiuni de cooperare concrete pe termen scurt și mediu, ce reies din prezentul Acord.
Au urmat luări de cuvânt ale oficialităților din ambele Părți, care au relevat importanța incontestabilă a acestui Act, oportunitățile pe care acesta le deschide, posibilitățile de apropiere palpabilă a administrațiilor noastre de nivel regional și local, de aprofundare a legăturilor dintre subiecți ai micului business, ai diferitor ramuri și bresle, colective cultural-artistice, meșteri populari și artizani, sportivi etc. În final, toți au fost unanimi în așteptarea timpului când vor putea să se întâlnească nemijlocit, pentru a pune în valoare relațiile prietenești și de înfrățire.

Sursă: Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră, 11.09.2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here