Consiliul Județean Maramureș este puternic antrenat în păstrarea și promovarea permanentă a patrimoniului natural și cultural al județului și în acest context organizează anual ”Zilele Maramureșului” cu suportul și implicarea autorităților locale și instituțiilor culturale maramureșene.
Prin urmare, în perioada 17-19 mai 2019, în Baia Mare și în alte zone din județul Maramureș s-a petrecut cea de-a cincea ediție a manifestării ”Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș!”
Raionul Hîncești a fot oaspete de onoare alături de alte delegații din Ucraina, din regiunea Ivano-Frankivsk, din Lituania, respectiv din Municipalitatea Panezevych și Districtul Panezevych, din Regiunea Podkarpackie din Polonia, din Regiunea Transcarpatia, dar și din Slatina, Ucraina, raionul Strășeni, Republica Moldova, reprezentanți ai Centrului Cultural ”Vatra” din Republica Moldova.

Între oficialitățile din România care au fost prezente la evenimentele organizate în aceste zile s-au aflat Primul Ministru al României, Viorică Dăncilă, Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, Ministrul Sănătății, ec. Sorina Pintea, Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Dragoș Titea, subprefectul de Maramureș, Alexandru Cosma, parlamentari de Maramureș, dar și de consilieri județeni.
Programul manifestărilor din cadrul acestui eveniment au fost foarte diverse și multiple, expoziții, târguri, festivaluri, concerte, simpozioane științifice, parada, unele fiind de o importanță majoră, precum ce-a de-a treia ediție a ”Galei Ambasadorilor„ și un alt eveniment important pentru maramureșeni ”Cinstea Maramureșului”, desfășurat la Oncești.
Delegația hînceșteană în frunte cu vicepreședinții, dl Iurie Levinschi și dna Vera Patrașcu, s-au întâlnit cu reprezentanții Consiliului Județean Maramureș, condus de către președintele Consiliului Județean Maramureș, dl Gabriel Valer Zetea care împreună au fost parte a identității culturale a Maramureșului. Totodată, orchestra de muzică populară “Cimbrișor” a școlii de Arte “Timotei Bătrânu”, Hîncești a evoluat în cadrul Festivalului Internațional de folclor pentru tineri ”Am fost și-om fi” organizat de Clubul Copiilor din Sighetul Marmației, în perioada 16-20 mai 2019, ca parte integrantă a ”Zilele Maramureșului 2019” și au fost premianții locului I.
Aceasta vizită contribuie esențial la întărirea legăturilor dintre comunitățile, raionul Hîncești, Republica Moldova și Județul Maramureș, România și va permite la deschiderea unor noi oportunități de cooperare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here