2 iulie – Ca un dangăt plin de jale
mii de clopote dau veste:
Ştefan Vodă al Moldovei,
Ştefan Vodă nu mai este!
Sa-arătăm prin lupta noastră
tuturor necontenit,
că prin neamul său în lume
Ştefan Vodă n-a murit!
Ştefan cel Mare a murit în data de 2 iulie 1504, după ce s-a aflat pe tronul Moldovei timp de 47 de ani. Domnitorul a obţinut 44 de victorii în cele 48 de războaie, pe care le-a purtat, în mare parte, cu Imperiul Otoman. A fost un diplomat și conducător militar de excepție, și-a iubit țara și a luptat aprig pentru statalitatea ei. De asemenea, a fost un mare apărător și promotor al culturii și religiei creștin-ortodoxe. Ştefan cel Mare a ctitorit 44 de biserici, care fac parte astăzi din patrimoniul cultural mondial.
Voievodul a fost canonizat şi trecut în rândul sfinţilor în data de 15 iulie 1992, fiind sărbătorit în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în data de 2 iulie. ” Subtil strateg și neînfricat luptător, diplomat neîntrecut, apărător al credinței creștine, promotor și constructor al artei și culturii epocii sale, el a lăsat ca mărturie cetățile de apărare, bisericile și mănăstirile cu arhitectura, pictura, broderiile și podoabele lor ce fac dovada atingerii ultimei culmi a desăvârșirii, fiind o expresie a voinței de creație a unui om de geniu”.
În acest context, la împlinirea a 517 ani de la trecerea în neființă a Marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt ( 1457-1504), angajaţii Consiliului raional Hînceşti, în frunte cu dl Iurie LEVINSCHI, președintele raionului Hîncești, au depus flori la bustul domnitorului din Piața Suveranității a urbei pentru a comemora memoria a celui mai renumit conducător şi apărător al Neamului.
Astfel spus, cetăţenii români sunt datori să păstreze cu sfinţenie patrimoniul lăsat de Ştefan cel Mare și să-l transmită viitoarelor generații.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here