Marcată la 9 mai în majoritatea fostelor ţări URSS, inclusiv în Republica Moldova, Ziua Victoriei vine să comemoreze capitularea Germaniei în cel de-al doilea război mondial, semnată la Berlin, seara tîrziu, la 8 mai 1945. Din cauza diferenţei de ore, Moscova, pe atunci capitala URSS, a aflat despre capitulare în primele ore ale zilei de 9 mai.
Anii 1939-1945 au fost ani de durere şi lacrimi, tristeţe care a invadat popoarele lumii. 60 de milioane de oameni din întreaga lume, aproape 3 % din populaţia globului, au murit nevinovaţi, în condiţii inumane, oameni care au suferit dureri fizice, dar şi morale contrar voinţei lor.
Memoria acelei perioade dramatice este întipărită nu doar în paginile de istorie, ci şi în soarta multor familii, în inimile buneilor şi străbuneilor noştri, în sclipirile focului veşnic, dar şi în sufletele celor care înţeleg tragedia acelor vremuri. Pentru noi sunt importante nu doar memoria acelor ani, ci şi lecţiile dure, scrise cu sânge pe care le-a oferit întregii omeniri cel de-al doilea Război Mondial.
Manifestăm profund respect pentru eroismul buneilor şi a străbuneilor noştri, nu doar pentru cei căzuţi pe câmpul de luptă, care au ţinut piept duşmanului, dar şi pentru cei care au contribuit la făurirea Victoriei comune în spatele frontului, care au reuşit să supravieţuiască în timpul de restrişte al ocupaţiei fasciste.
Ţara noastră a plătit un preţ greu pentru realizarea Victoriei. Sacrificiul, durerea şi efortul au fost enorme. Circa 600 de mii de moldoveni au luptat în acest război. Peste 70 de mii de soldaţi şi-au dat viaţa pentru eliberarea Moldovei. Nu este vorba de o simplă statistică, este vorba de zeci de mii de suflete, destine, planuri de viitor şi speranţe înăbuşite de negura războiului.
În acest context, conducerea raionului Hînceşti în frunte cu preşedintele raionului, dl Iurie LEVINSCHI, vicepreşedintele raionului, dna Valentina MANIC, primarul municipiului Hînceşti, dl Alexandru BOTNARI, dna Eugenia PLĂCINTĂ, viceprimarul municipiului, Vladimir BRÎNZĂ, Comandant, Comisariatul Militar Hînceşti, funcţionari publici, cetăţeni ai municipiului Hînceşti au participat la mitingul solemn dedicate acestei sărbători, ulterior, au depus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la Complexul Memorial “În memoria celor căzuţi pentru apărarea Patriei”.
Războiul pentru apărarea Patriei a devenit istorie, dar a lăsat o urmă adâncă şi dureroasă în inima poporului nostru.

Secţia Administraţie Publică, Probleme de Secretariat şi Protocol

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here