În perioada 10 – 13 octombrie a.c., la Moldexpo Chișinău, s-a desfășurat Expoziția Antreprenor Expo 2024, ediția a III-a. Organizatorul evenimentului este ODA, avându-i ca parteneri Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Centrul Internațional de Expoziții Moldexpo.

Dezvoltarea sectorului IMM reprezintă un interes prioritar pentru stat, deoarece această activitate economică are un impact incontestabil asupra performanței generale a economiei țării. Micile afaceri au luat amploare și se dezvoltă intens în Republica Moldova, ceea ce o demonstrează și prezența substanțială a acestui sector la expoziția actuală „Antreprenor Expo”. Eșantionul de bază îl formează reprezentanţii business-ului mic şi mijlociu din toată țara (peste 150 la număr), care au venit în fața vizitatorilor cu realizările lor și propun o gamă vastă de produse și servicii.

Antreprenor Expo 2024 își propune să devină o platformă veritabilă pentru interacțiunea și colaborarea dintre IMM-uri, investitori, furnizori și parteneri instituționali. Expoziția vizează consolidarea poziției IMM-urilor pe piață, oferă soluții concrete pentru sprijinirea antreprenoriatului feminin, precum și pentru tranziția către o economie verde și digitalizată. La aceasta contribuie și programul conex al expoziției, organizat de ODA, care include seminare și activități tematice, întâlniri de afaceri dintre companii din Republica Moldova și internaționale, prezentări de programe de suport, axate pe:  Dezvoltarea sectorului industrial și integrarea acestuia în lanțurile valorice internaționale; Accesul la finanțare și soluțiile guvernamentale disponibile pentru sprijinirea antreprenorilor; Abilitarea economică a femeilor, cu accent pe promovarea antreprenoriatului feminin; Tranziția verde și digitală a economiei și impactul acesteia asupra IMM-urilor.

Evenimentul a fost onorat de prezența oficialilor de stat și din APC a RM, a partenerilor de dezvoltare, precum și a reprezentanților corpului diplomatic. În debutul Expoziției, care a durat practic până la finele primei zile din cele preconizate, și-a ținut lucrările un prestigios Forum de Inginerie și Furnizori Industriali, unde au participat peste 100 de întreprinderi cu potențial de colaborare Business to Business și export. Acesta a oferit diverse oportunități de finanțare și dezvoltare, prin întâlniri directe cu instituții financiare și furnizori de servicii pentru afaceri.

            În zilele următoare, se vor discuta subiecte precum aspectele concurențiale și de promovare a produselor pe piața europeană, instrumentele de suport ale Guvernului pentru antreprenori etc., se vor acorda granturi pentru beneficiarii Programelor IP ODA, pe durata și la finele Programului, se va realiza un Networking activ.   

            Totodată, în cadrul evenimentului, ODA va lansa un mult-așteptat produs de finanțare „FACEM Investiții BGK”, care va pune la dispoziția ÎMM-urilor acces la resurse financiare avantajoase, destinate proiectelor investiționale axate pe eficiența energetică, tranziția energetică și adaptarea la schimbările climatice.

În ceea ce privește partea expozițională propriu-zisă, cei 8 producători din raionul Hîncești au reprezentat apreciabil brand-lui Produs de Hîncești, de altfel, ca întotdeauna. Produsele și articolele acestora au fost expuse cu multă ingeniozitate și har, bucurându-se de o solicitare pe potrivă.  Credem că Antreprenor Expo 2024 le-a prilejuit o bună repetiție în preajma viitoarelor evenimente expoziționale, atât naționale cât și transfrontaliere, în centre precum municipiile Iași, Brașov, Baia Mare, Cluj Napoca și altele din România. Ocazie cu care, Consiliul Raional Hîncești le exprimă mulțumiri pentru cooperarea fidelă, eficientă și în ascensiune și le dorește numeroase realizări. 

Considerăm că evenimentul menționat este unul foarte util, nu degeaba el tinde să devină traditional.   

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră a CR Hîncești, 11.10.2024

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here