Comunicat de presă

La finele primei luni de toamnă a.c. (26 septembrie), Consiliul Raional Hîncești a găzduit Atelierul de diseminare și evaluare a rezultatelor Proiectului PUNTE și de dezvoltare a parteneriatului educațional Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni, în Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la Complexul Istorico-Arhitectural Manuc-Bey din mun. Hîncești și a adunat în incinta Palatului Princiar pe Președintele Raionului Hîncești, Iurie LEVINSCHI, consilierul raional, Nicolae TAȘCĂ, șeful Direcției Învățământ Hîncești, Valentina Tonu, elevi-olimpici, profesori-însoțitori care au participat vara curentă la Tabăra sus-menționată, elevi și tineri studioși din raion pasionați de limba română și istorie, oaspeți de peste Prut, reprezentați de consilierii județeni de Maramureș Valeria BREZOVSCHI și Ion MUNTEAN, Laura DANCI, șef Birou relații publice, secretariat ATOP și relații internaționale proiect, Margareta CĂPÎLNEAN, consilier superior – manager proiect, și Paul SZANISLO, consilier superior – responsabil comunicare proiect, precum și Adrian Vasile SABĂU – inspector scolar la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.
Atelierul a fost deschis de dl Iurie LEVINSCHI, care a subliniat relația specială stabilită între CR Hîncești și CJ Maramureș, a relevat frumusețea excepțională a zonei montane și, în general, a Ținutului Maramureș, pe care a descoperit-o, angrenarea profundă în istorie a acestor locuri, îndemnând cât mai multă lume să le viziteze neapărat.
Și ceilalți oficiali de la CR Hîncești – dl Nicolae TAȘCĂ și dna Valentina TONU – au vorbit despre necesitatea legăturilor (punților) în plan educațional și cultural între cele două regiuni, despre procesul asiduu în cultivarea limbii române, implicarea fermă a autorităților și structurilor raionale în susținerea excelenței în rândul elevilor și atenția față de profesorii prodigioși, fără de care excelența, pur și simplu, ar lipsi.
Dna BREZOVSCI și dl MUNTEAN din partea CJ Maramureș au ținut să reliefeze rolul primordial atribuit limbii și istoriei neamului în formarea identității naționale a poporului român și, respectiv, în consolidarea fundamentului statal. Au mulțumit elevilor și profesorilor din raionul Hîncești pentru participare la acest proiect frumos și și-au exprimat convingerea că el are un bun potențial de extensie.
A urmat prezentarea Proiectului PUNTE, făcută cu mult har de Margareta CĂPÎLNEAN, pe parcursul căreia, au fost oferite asistenței imagini și secvențe video de la activitățile desfășurate în cele 6 zile de Tabără, cu impresiile personale ale copiilor despre ceea în ce au fost încadrați în acest răstimp, despre cele văzute și vizitate, felul cum s-au simțit și dacă sunt lucruri pe care ar vrea să le promoveze și în raioanele-țintă din RM.
Paul SZANISLO a completat-o pe colega sa, menționând că, în opinia dumnealui, elevii-olimpici din cele 3 raioane și din Județul Maramureș au reușit să creeze o platformă funcțională de comunicare, destul de activă și după finalizarea proiectului. Dumnealui a reiterat importanța practică a excelenței în timpul studiilor, care, cu sigurață, se va perpetua și de-a lungul carierei profesionale.
Apoi, partenerii din Maramureș au propus celor prezenți să vizioneze secvențe din filmul „Undeva în Est” – o ecranizare după romanul „Fețele tăcerii” al autorului maramureșean Augustin BUZURA, ce tratează subiectul metodelor virulente și inumane de erodare a identității și elementelor care constituiau statornicia, sănătatea relațiilor și autosuficiența familiei, satului și diferitor straturi sociale maramureșene etc. într-o perioadă dramatică a existenței sale. Comentariile spirituale la această operă artistică aparțin dlui Adrian Vasile SABĂU, care i-a atras cu iscusință pe elevi într-o dezbatere interactivă pe marginea celor vizionate, le-a solicitat doleanțele vizavi de viitoarele tabere etc.
În final, reprezentanții delegației maramureșene au înmânat elevilor care nu au participat la Tabără seturi de materiale și obiecte de promovare a proiectului.
Proiectul „Tabăra de excelență în Maramureș-PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni” este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României și are ca obiectiv principal promovarea și susținerea excelenței în educație în rândul elevilor de liceu olimpici la limba română și istorie din raioanele Hîncești, Strășeni și Ungheni din Republica Moldova, prin conectarea interregională cu tineri olimpici din județul Maramureș. Bugetul total al proiectului PUNTE este 230.582,10 lei, din care finanțarea nerambursabilă din partea DRRM este de 219.602 lei, iar cofinanțarea de minim 5% din bugetul acordat de DRRM, în valoare de 10.980,10 lei, a fost acoperită de CJMM. Parteneri în proiect sunt Consiliile Raionale înfrățite: Hîncești, Strășeni și Ungheni din Republica Moldova și o serie de instituții și entități din Județul Maramureș.
Iar prezentul atelier încheie armonios Proiectul PUNTE, contribuind esențial la diseminarea, promovarea și replicarea rezultatelor acestuia în raionul Hîncești, în particular, și raioanele Strășeni și Ungheni din Republica Moldova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here