Proiectul de reparație și modernizare a Casei Raionale de Cultură se încadrează în prevederile STRATEGIEI de dezvoltare socio-economică a raionului Hîncești în perioada anilor 2021-2027, aprobată prin Decizia Consiliului Hîncești, nr.01/05 din 26 martie 2021. Ne referim la Obiectivul Strategic 4: Învățămînt, cultură, turism și creșterea vizibilității raionului și anume Domeniul de intervenție 3 „Dezvoltarea bazei tehnico-materiale a instituțiilor de învățămînt, cultură, tineret și sport”, punctul 13. Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural prin renovarea Casei raionale de Cultură din r-nul Hîncești care reprezintă un edificiu important pentru patrimoniul cultural al raionului Hîncești
Proiectul de reparație a Casei Raionale de Cultură Hîncești – etapa III cuprinde: efectuarea unei serii de lucrări de renovare a sălii mici, cu suprafața de 156 m2 și reparația grupurilor sanitare cu scările de acces, spații de acces cu suprafața totală de 1 600 m2.
Beneficiarii proiectului sunt:
- 120 000 locuitori ai raionului
- 219 instituții educaționale și de cultură din raion
- 39 APL-uri din raion
- 63 localități ale raionului.
Sala mică de activități, situată la etajul 1 gazduiește an de an diverse evenimente tematice, schimburi de experiență, concursuri, recitaluri, ateliere de lucru, activități de instruire, etc. Renovarea și modernizarea acestui spațiu ar asigura un mediu propice desfașurării acestor activități și ar oferi beneficii semnificative nu numai organizatorilor, dar, mai cu seamă, participanților.
Prin reparația și amenajarea corespunzătoare, sala mică poate fi optimizată pentru a asigura o desfășurare eficientă a activităților planificate, oferind un spațiu confortabil și ușor adaptabil, iluminare adecvată, mobilier funcțional și echipamente tehnologice moderne.
Realizarea acestor lucrări, pe care le considerăm esențiale pentru orice clădire publică, se află printre prioritățile administrației raionului, care își propune identificarea surselor de finanțare necesare în bugetul raionului, precum și prin atragerea finanțărilor suplimentare, astfel aducându-se o contribuție la îmbunătățirea imaginii și reputației clădirii publice, atrăgând și menținând un număr mai mare de vizitatori.
În cadrul proiectului au fost realizate următoarele activități:
Pregătirea documentaţiei de licitaţie și organizarea procedurii de achiziție publică a lucrărilor de reparație și modernizare a scenei mari a Casei Raionale de Cultură.
Efectuarea lucrărilor de reparație a Casei Raionale de Cultură, de către compnia desemnată.
Achiziționarea serviciilor de supraveghere tehnică.
Acțiuni de promovare a proiectului.
Deschiderea oficială a obiectivului reabilitat.
Prin realizarea acestor obiective, Casa Raională de Cultură Hîncești ar putea oferi un mediu complet și funcțional pentru o varietate de evenimente și activități la nivel raional, contribuind astfel la dezvoltarea culturală și socială a comunități, la promovarea unei imagini pozitive și sporirea atractivității raionului Hîncești.
Este de remarcat faptul că realizarea proiectului nostru nu vine în contradicţie cu alte proiecte dezvoltate în raion, ci dimpotrivă va putea acţiona ca un factor catalizator al acestora.
Implementarea acestui proiect va impulsiona dezvoltarea durabilă în regiune, cu impact pozitiv asupra dezvoltării locale, precum și promovarea imaginii raionului Hîncești la nivel regional, naţional şi internaţional. Iar plasarea plăcilor comemorative cu indicarea finanțatorului, va conduce la creșterea interesului populației întregului raion față de Județul Iași, istoria cooperării bilaterale și va încuraja diverse activități comune sau proiecte și realizări importante atât pentru noi, cât și pentru Consiliul Județean Iași.
De asemenea, experienţa proiectului va putea fi replicată prin aplicarea modelului de cooperare creat și în alte localităţi.