COMUNICAT DE PRESĂ

La Hîncești a fost lansat cel de-al șaselea Parteneriat Local de Ocupare din Moldova

   Un nou Parteneriat Local de Ocupare (LEP) a fost lansat astăzi, 26 iulie 2024, în raionul Hîncești. Inițiativa prevede crearea și formalizarea locurilor de muncă și sporirea oportunităților de afaceri la nivel local, contribuind astfel la creșterea economică și bunăstarea populației din raionul Hîncești.

   LEP-ul din Hîncești a fost dezvoltat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, partenerii sociali și Consiliul Raional Hîncești, cu asistența Organizației Internaționale a Muncii (OIM) în cadrul proiectului „Ocupare incluzivă și productivă în Moldova,” finanțat de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) al Elveției.  

   Președintele Raionului Hîncești, Dl Iurie LEVINSCHI prezent la eveniment, a menționat importanța implementării LEP Hîncești pentru că, împreună cu Organizația Internațională a Muncii, Ministerul Muncii și  Protecției Sociale, toți partenerii naționali și locali, vor fi create oportunități  pentru dezvoltarea afacerilor și crearea locurilor de muncă, astfel se va contribui la dezvoltarea social-economică a raionului Hîncești.

„Succesul acestui proiect va depinde de noi toți, de implicarea plenară a tuturor partenerilor locali și naționali. De aceea, vă îndemn să ne asumăm fiecare rolul său și responsabilitatea de a valorifica această oportunitate pentru a îmbunătăți nivelul de trai din raion prin crearea locurilor noi de muncă și trecerea de la ocuparea informală la cea formală.  Republica Moldova este tară candidată la integrarea europeană, iar una  dintre principalele condiții de aderare este existența unei economii de piață funcționale și implementarea Parteneriatului Local de Ocupare este o soluție  fezabilă în acest sens” – a declarant Dl Iurie LEVINSCHI.

  Dna Aliona GRIGORAȘ, Vicepreședinta Raionului Hîncești pe probleme sociale, Președinta Comisiei Teritoriale pentru Consultări și Negocieri Colective (CTCNC), a relatat că Parteneriatul Local de Ocupare este conceput după un model european și va fi implementat sub egida CTCNC. De fapt, acest proiect a impulsionat și crearea la Hîncești a acestei comisii  în luna februarie, curent, dar și elaborarea, negocierea și semnarea la data de 9 iulie 2024 a Convenției Colective, care reglementează relațiile de muncă în raionul Hîncești.

  „Suntem siguri că LEP-ul va contribui la creșterea numărului locurilor de muncă, la crearea oportunităților egale de angajare a femeilor și bărbaților, la integrarea pe piața muncii a persoanelor social-vulnerabile.  În așa fel, vor spori veniturile populației și se va îmbunătăți nivelul de trai”, a menționat Dna GRIGORAȘ.

   Se estimează că odată cu implementarea LEP în raionul Hîncești vor fi create și oficializate aproximativ 218 de locuri de muncă. De asemenea, LEP-ul va contribui la extinderea a 141 de întreprinderi mici și micro, crearea unei cooperative și la lansarea a circa 11 start-up-uri în sectoare cu potențial de creare de locuri de muncă, cum ar fi apicultura, procesarea produselor agricole, etc. Aproximativ 1.100 de locuitori din raionul Hîncești, inclusiv persoane cu risc de excluziune socială, se vor bucura direct de oportunitățile oferite de LEP, iar peste 2.000 de persoane din raion vor beneficia indirect. 

   Parteneriatul Local de Ocupare din raionul Hîncești prevede șapte acțiuni de intervenție, printre care:

  • Informarea tinerilor NEET și a persoanelor defavorizate despre oportunitățile educaționale și de angajare în câmpul muncii.
  • O altă linie de intervenție prevede îmbunătățirea angajabilității prin dezvoltarea abilităților practice ale lucrătorilor din sectorul construcțiilor. Aceștia vor beneficia de programe de instruire adaptate le necesitățile pieței pentru a putea fi ulterior angajați, vor mai beneficia de servicii de consultanță în domeniul antreprenoriatului și asistență pentru accesarea granturilor și procurarea echipamentelor.
  • Formalizarea și modernizarea afacerilor apicole în zonele rurale. În cadrul acestei linii de intervenție apicultorii din raion vor beneficia de servicii de dezvoltare a afacerilor și instruire specializată, pentru ca să-și formalizeze activitatea, să aplice la programe de granturi și subvenții agricole și să genereze locuri de muncă în mediul rural.
  • Formalizarea activităților de artizanat casnic și crearea de locuri de muncă în zonele rurale. Mai mulți meșteri populari, în special femei, vor fi ajutați să-și formalizeze activitatea și să lanseze afaceri pentru a crea oportunități de angajare pentru femei, tineri inactivi și șomeri slab calificați din mediul rural.
  • Dezvoltarea și formalizarea micilor afaceri din zonele rurale. Micii producători, în special femei, vor fi ajutați să inițieze sau să-și extindă afacerea, creând locuri de muncă prin îmbunătățirea infrastructurii de vânzare, înregistrarea și acordarea dreptului de utilizare a mărcii “Produs de Hîncești”.
  • Dezvoltarea competențelor de procesare ale micilor producători agricoli din zonele rurale. Producătorii agricoli vor fi ajutați să se asocieze, să-și formalizeze activitatea economică și să creeze locuri de muncă prin dezvoltarea infrastructurii pentru colectarea, depozitarea și procesarea produselor agricole în mediul rural.

   Parteneriatul Local de Ocupare (LEP) reprezintă o inovație care se bazează pe ”planificarea negociată” între partenerii locali relevanți, care își asumă roluri și responsabilități interconectate pentru a elabora și realiza soluții de răspuns la provocările de pe piața muncii, adaptate la circumstanțele locale. Implementarea LEP Hîncești prevede participarea a circa 25 parteneri publici și privați de nivel național și local, printre care instituții de învățământ, subdiviziunea teritorială pentru ocupare, organizații neguvernamentale, asociații de producători, întreprinderi locale și investitori. LEP-ul este conceput și implementat sub egida Comisiei Teritoriale pentru Consultări și Negocieri Colective (CTCNC), care reprezintă o platformă de dialog social care reunește reprezentanți ai autorităților publice locale și asociațiilor sindicale și patronale de nivel local.

   LEP Hîncești va fi implementat cu asistența financiară a Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției (SECO), care va acorda în acest sens 374.588 dolari. Organizația Internațională a Muncii va contribui cu 289.492 dolari pentru implementarea mai multor linii de servicii, iar partenerii locali și naționali vor investi 85,096.66 dolari pentru activități de extindere a afacerilor, pentru crearea  unor întreprinderi și realizarea programelor de formare profesională și de stagii. Restul costurilor vor fi acoperite prin contribuții în natură de către alți actori locali din cadrul LEP Hîncești.

   În perioada 2018-2023, OIM a mai implementat în Republica Moldova cinci LEP-uri, în raioanele Cahul, Cantemir, Căușeni, Soroca și Rezina.

   Pentru mai multe detalii, vă rugăm să le contactați pe Dna Ana CIMPOIEȘU,  facilitatoare locală OIM, tel. + (373) 69790789; e-mail: anacimpoiesu@gmail.com și Dna Violeta VRABIE, coordonatoare de proiect OIM, tel.: + (373) 78 11 33 90; e-mail: vrabie@ilo.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here