La invitația Consiliului Județean Maramureș, în perioada 31 mai – 02 iunie, raionul Hîncești, reprezentat de către Consiliul Raional Hîncești, membrii „Produs de Hîncești”, Primăria comunei Crasnoarmeiscoe, care avansează considerabil în inenția de a constitui și aprofunda relații de colaborare cu anumite APL-uri de nivel local maramureșene, împreună cu  Ansamblul folcloric „Ucrainca” din com. Crasnoarmeiscoe, au luat parte la Expoziția „Zilele Internaționale ale Producătorilor”,  în județul Maramureș, România.

Această participare își are rădăcinle în prevederile Acordului de Cooperare semnat între Consiliul Raional Hîncești și Consiliul Județean Maramureș, precum și pornește de la un Act similar încheiat cu CCI a Republicii Moldova, deschizând astfel noi oportunități de colaborare și schimb cultural între cele două regiuni.

Ca de fiecare dată, producătorii raionului Hîncești s-au ridicat la nivelul așteptărilor cu produsele deosebite, de o calitate aparte și reprezentative regiunii noastre, incluzând vinuri fine, varietăți de cașcavaluri,  chipsuri din fructe etc.

Expoziția „Zilele Internaționale ale Producătorilor” a fost un prilej deosebit pentru colectivul artistic „Ucrainca” de a prezenta tradițiile și frumusețea culturală a raionului Hîncești în fața unui public ce cunoaște bine subiectul. Mai ales că organizatorii s-au străduit să invite și să se simtă ca între prieteni la actuala întrunire de suflet pentru 7 parteneri internaționali ai CJ Maramureș.  Participanții au avut oportunitatea să împărtășească tradițiile locale, să pună în valoare produsele tradiționale și să stabilească legături importante cu alte comunități și producători din România, Polonia, Lituania, Ungaria, Slovacia.

Ca realizare notabilă în cadrul acestei vizite a fost semnarea oficială a Acordului de finanțare pentru Proiectul „Itinerarii cultural-turistice Maramureș-Hîncești” și semnarea Acordului de cooperare pentru desfășurarea proiectului „Tabăra de excelență ”, PUNTE educațională între Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni, ediția 2024” , legături consolidate între 56 de elevi olimpici din Maramureș (România) și raioanele Strășeni, Hîncești și Ungheni (Republica Moldova).

Acest eveniment reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor economice și interculturale, în promovarea diversității culturale și artistice. Manifestându-ne recunoștința  atât pentru invitația, cât și pentru sprijinul frecvent acordat de către Consiliul Județean Maramureș,  nu putem să nu apreciem acțiunile comune de a asimila, parte cu parte,  această experiență valoroasă.

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră a CR Hîncești

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here