În perioada 12-14 iunie a.c., în contextul activităților ce țin de proiectul „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR…”, profesioniști din domeniul culturii și alți reprezentanți ai autorităților locale din raionul Hîncești, dar și invitați din Galați, România, reprezentanți ai Centrului Cultural „Dunărea de Jos”,  membri ai echipei de implementare din cadrul Consiliului Județean Galați, au participat la un seminar inedit cu genericul, „Importanța conservării patrimoniului cultural, istoric și arhitectural”.

Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Raional Hîncești, beneficiar al proiectului sus-menționat, implementat în parteneriat cu Consilul Județean Galați, Centrul deja nominalizat „Dunărea de Jos” (Galați) și Primăria comunei Mereșeni.

Calitatea de amfitrion și moderator al seminarului i-a revenit managerului local al proiectului din partea  Consiliului Raional Hîncești, dna Elena NICHIFOR, avându-i ca invitați – oratori pe  2 experții în domeniu. În prima parte a acestei întruniri,  Sergius CIOCANU a dezvăluit în mod concludent noțiunea de patrimoniu cultural, rolul acestuia pentru dezvoltarea durabilă a comunității sau a unei zone în ansamblu, pentru  extinderea și modernizarea intrastructurii  culturale. Ulterior, ștafeta a preluat-o Mihail ANDRIEȘ, care a prezentat ilustrativ tehnici de conservare a patrimoniului cultural și elementele de succes pentru atragerea turiștilor în zonă. Ca un exemplu-model,  a fost prezentată participanților Moara cu Aburi din Mereșeni aflată  în proces de restaurare, unde se utilizează în practică  un spectru variat de  tehnici pentru a păstra,  în primul rând,  autenticitatea monumentului, a face vizibilă și pe înțelesul unui public cât mai larg  funcționalitatea  originală a obiectului, precum și pentru  a-l transforma, concomitent,  într-o atracție turistică.

Workshopul a luat forma unui mixaj între o prelegere academică și un brainstorming viu,  interesant, conturat pe temele fundamentale ale conservării patrimoniului cultural, la care au domnit, ca să-i spunem așa,  triumful cunoștințelor, bunăvoința și spiritul interactiv.  

Seminarul a adus la un loc arhitecți, proiectanți, oameni de cultură și din administrația publică din România și Republica Moldova, ceea ce l-a făcut foarte util în sensul lărgirii orizontului.

Activitatea a fost  finalizată cu o vizită la Complexul Istorico-Arhitectural  „Conacul Manuc-Bey”, care, de asemenea, face parte din patrimoniul cultural, istoric și arhitectural al raionului Hîncești și care,  la rândul său,  a fost reconstruit în urma implementării unui proiect transfrontalier.

Direcția Economie și

Cooperarea Transfrontalieră a

Consiliului Raional Hîncești

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here