În perioada 13-15 iulie  2022, o delegație din raionul Hîncești, constituită din reprezentanți ai Consiliului Raional Hîncești, Direcției Raionale Cultură, Casei Raionale de Cultură, Instituției Publice „Centrul Raional de Cultură „Conacul Manuc-Bey” din mun. Hîncești și Bibliotecii Publice Raionalie Hîncești „Mitropolit Antonie PLĂMĂDEALĂ”, au participat la Workshopul   cu tema Elaborarea instrumentelor de promovare a ctitoriilor ștefăniene transfrontaliere Vaslui-Hîncești cu impact asupra iubitorilor turismului istoric și cultural”, organizat și găzduit de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din mun. Vaslui, Romania.   

Acest eveniment  instructiv-practic a avut loc în cadrul Proiectului transfrontalier „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, implementat în comun de către 4 parteneri: Consiliul Județean Vaslui, România (Beneficiar-Lider), Consiliul Raional Hîncești (B1), Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui (B2)  și Comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui, România (B3), sub auspiciile Programului Operațional Comun  „România-Republica Moldova 2014-2020” (Cod 1HARD/2.1/107). Valoarea totală a proiectului este de 1.651.344,65 Euro, din care valoarea gestionată de CR Hîncești reprezintă – 27.046,67 Euro.

Activitatea soft respectivă face parte din Grupul de Activități 3 Acțiuni de promovare și valorificare a patrimoniului cultural comun al proiectului, vizând  identificarea, scoaterea în evidență a celor  mai potrivite mijloace de promovare a patrimoniului cultural existent, precum și un schimb de experiență intens între profesioniștii din domeniul culturii din  județul Vaslui și raionul Hîncești.

Pe parcursul a celor 3 zile de lucrări practico-aplicative, participanții – reprezentanți ai muzeelor, bibliotecilor, altor instituții culturale, ai administrației publice locale, istorici,  experți etc. din cele 2 unități administrativ-teritoriale – au avut parte de prezentări detaliate și la obiect, luări de cuvânt și intervenții inspirate făcute de muzeograful Dr. Laurențiu CHIRIAC (B2), profesorul Dr. Simion ROȘCA (Academia „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău), expertul la ADR Nord-Est, România, Alexandra ALBU, de managerul general și managerul de proiect B2  Cristina VASILIU și Anca Iuliana IORDACHI ș.a. După desfășurarea și dezbaterea prezentărilor, au urmat activități practice în cadrul a 2 Grupuri de lucru, care au rezultat în identificarea traseelor optime comune, ce în viitor pot fi deschise, cu includerea celor mai reprezentative obiecte istorice, turistice și culturale de pe ruta Vaslui-Hîncești, precum și a numeroaselor instrumente, forme de promovare a patrimoniului respectiv.    

Totodată, gazdele au avut grijă și de organizarea unor vizite și excursii atât în incinta Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, cât și la obiecte valoroase, cu o încărcătură serioasă arhitecturală, istorică și turistică din municipiul Vaslui (Rezervația arheologică „Curtea Domnească”, Palatul Mavrocordat, Casa Ghica, Statuia lui Ștefan cel Mare, Parcul Copou etc.).  

În final, făcând bilanțul lucrărilor workshopului desfășurat, dna Anca Iuliana IORDACHI, a mulțumit tuturor participanților pentru efortul depus și și-a exprimat certitudinea că prezentul exercițiu și-a atins scopul. Și ceilalți oficiali, membri ai echipelor de proiect, participanți, invitați (dna Cristina VASILIU,  dnii Laurențiu CHIRIAC, Ion TULBU, Simion ROȘCA) au fost unanimi că atelierul de lucru s-a dovedit a fi unul foarte util, că s-au însușit multe lucruri și informații noi, că astfel de evenimente consolidează și mai mult cooperarea dintre județul Vaslui și raionul Hîncești, inclusiv la nivelul instituțiilor și interpersonal, că dă o bună speranță în realizarea adecvată a proiectului și în prefigurarea altor idei de proiecte comune.

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră a Consiliului Raional Hîncești

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here