Săptămâna trecută, în perioada 11-15 aprilie 2022, s-a desfășurat vizita de studiu a unui grup de cadre medicale din județul Galați, România,  în raionul Hîncești. Aceasta s-a întreprins în cadrul Proiectului transfrontalier „SĂNĂTATEA ÎN MÂINI BUNE  –  Spitale mai mari, Îngrijire mai bună și Cei mai buni doctori pentru populația din zona de graniță România – Republica Moldova” (1HARD/4.1./24),  implementat în parteneriat de cătreConsiliul Raional Hîncești și Consiliul Județean Galați sub auspiciile Programului Operațional Comun  „România – Republica Moldova 2014-2020”.

Activitatea respectivă este una Soft și face parte din Grupul de Activități 3 „Cooperare instituțională pentru sănătate – formare, schimbul de informații și experiență” al proiectului, vizând un schimb de experiență intens între profesioniștii din domeniul sănătății din două unități medico-sanitare reprezentând Grupul-țintă principal: Centrul de Sănătate Hîncești din raionul Hîncești și Spitalul Orășenesc Târgu-Bujor din județul Galați.

Pe durata vizitei, au avut loc un șir de acțiuni specifice comune, vizitarea diferitor instituții de profil din raionul Hîncești.

Astfel, inițial delegația din Galați a trecut pe la Consiliul Raional Hîncești, unde a fost primită de președintele raionului, dl Iurie LEVINSCHI. Dumnealui a rostit un cuvânt de bun venit, i-a familiarizat cu domeniile de activitate și preocupările APL de nivelul II din raionul Hîncești, specificând că administrația raională acordă o atenție specială sectorului medical și canalizează sau atrage  fonduri substanțiale pentru buna funcționare a domeniului respectiv. 

Primul obiectiv de profil vizitat de parteneri a fost Spitalul Raional Hîncești, unde oaspeții au avut posibilitate să facă un schimb util de experiență cu colegii lor din Hîncești, să-și împărtășească impresiile și opiniile vizavi de cele văzute. S-au purtat discuții pe marginea Strategiei de dezvoltare a serviciilor de acordare a asistenței medicale pediatrice copiilor pentru o perioadă de 5 ani, activității serviciului Perinatologic de nivelul 2 din raionul Hîncești etc. În acest sens, au fost făcute prezentări de către dl Petru CIBOTARU, directorul Spitalului Raional Hîncești, medicii Natalia BÎRLĂDEANU și Aliona GRIGORAȘ.

De asemenea, au fost vizitate Centrele de Sănătate Hîncești,  Fundul Galbenei ș.a.    

Pe data de 14 aprilie a.c.,  delegații gălățeni, împreună cui reprezentanții echipelor de proiect din Hîncești și Galați, s-au întrunit la o sesiune de totalizare, unde s-a făcut bilanțul vizitei de schimb de experiență. Vorbitorii, dna Elena NICHIFOR, manager proiect din partea CR Hîncești, Carolina COȘLEȚ, directorul CS Hîncești, Dr. Carmen BULEANDRĂ, medic de familie la Spitalul Târgu-Bujor, Adrian TAȘCĂ, membru al echipei de proiect a Beneficiarului 1, s-au referit la ceea ce s-a reușit în implementarea proiectului din aria lor de competență. Totodată, oratorii s-au arătat satisfăcuți că, prin asemenea evenimente, medicii, dar și alți actori din cele 2 regiuni, au o bună ocazie să se cunoască mai bine, să preia tehnici și metode profesionale mai avansate;  că împreună pot schimba lucrurile și în general pot  face viața locuitorilor din Galați și Hîncești un pic mai bună.

S-a exprimat speranța că, în pofida  dificultăților, obiectivele proiectului ce țin de Spitalul Târgu-Bujor și Centrul de Sănătate Hîncești vor fi realizate cu succes, iar cei încadrați în implementarea practică a proiectului for face față sarcinilor complexe, ajungând în final la un rezultat frumos.

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră a Consiliului Raional Hîncești

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here