Pe data de 30 septembrie 2021, în incinta Consiliului Județean Vaslui, România, a avut loc Conferința de Lansare a Proiectului „Pe urmele lui Ștefan cel Mare” ( Cod 1HARD/2.1/107), care urmează a fi implimentat în cadrul programului Operațional Comun “România-Republica Moldova 2014-2020”. Valoarea totală a întregului proiect propus spre finanțare este de peste 1,6 milioane euro, din care valoarea gestionată de Județul Vaslui – Lider de parteneriat (LB) este de 1.433.661,04 euro, Consiliul raional Hînceşti – partener 1 (B1) este de 196,811,61 euro, valoarea gestionată de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, partener 2 (B2) este de 6,766 euro, valoarea gestionată de UAT Comuna Muntrenii de Jos – partener 3(B3) este de 14,106 euro. Obiectivul general al proiectului “Let’s discover Ştefan cel Mare traces together” („Să descoperim împreună urmele lui Ștefan cel Mare”) este dezvoltarea durabilă a economiei de frontieră prin valorificarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric comun ca resursă semnificativă pentru diversificarea și consolidarea turismului transfrontalier în zona Vaslui – Hîncești.

Consiliul Raional Hîncești, în calitate de partener (B1),în procesul implementării proiectului dat, va interveni asupra unui obiectiv cu potențial turistic important, Muzeul de istorie Ciuciuleni, cu lucrări menite să aducă valoare adăugată și să atragă un număr cât mai mare de turiști în zona tranfrontalieră.

Evenimentul a fost deschis și moderat de managerul proiectului din partea Beneficiarului-Lider, Cristina VASILIU.

Cuvânt de salut s-a oferit Președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru BUZATU, care a menționat “că acest proiect dă viață unor dorințe ale noastre, de a transforma niște puncte de interes pentru a le valorifica din punc de vedere turistic, la care se adaugă valoarea culturală și instorică a proiectelor noastre. Practic, una dintre legăturile cele mai strânse ale locuitorilor din regiunile care participă la proiect a fost din totdeauna personalitatea lui Ștefan cel Mare”.

La conferița de lansare a fost prezent și Președintele Consiliului Raional Hîncești, Iurie LEVINSCHI, însoţit de echipa de implementare a proiectului din Hînceşti. Dumnealui a precizat că este „ un adevărat proiect, mult așteptat de noi toți. Venim la Vaslui cu cea mai mare satisfacție pentru că județul Vaslui, Consiliul Județean Vaslui, însemnă ceva pentru noi. Avem relații de colaborare stabilite de acum două decenii și cred că sunt multe lucruri pe care le-am făcut împreună, multe proiecte transfrontaliere, care ne leagă, iar astăzi am venit la conferință ca într-o familie. Proiectul este de bun augur și vom fi niște parteneri responsabili pentru a avea succes, reeșind din faptul că Ștefan cel Mare reprezintă un simbol național atât pentru Hîncești, cât și pentru Vaslui”.

Conferința a finalizat cu o serie de întrebări și răspunsuri.

După epuizarea părții festive a Conferiței de lansare și plecarea oaspeților și invitaților din diverse domenii, în același sediu al Consiliului Județean Vaslui, membrii echipelor de proiect ale tuturor Partenerilor s-au întrunit într-o ședință comună a comitetului de coodonare a proiectului, unde au analizat lucrul deja înfăptuit în perioada 01 iulie- 30 septembrie 2021, dificultățile și sarcinile imediate, conform Planului de acțiuni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here