La finele lunii iunie-începutul lui august al anului curent, au fost semnate Contractele de Grant pentru 2 proiecte transfrontaliere în cadrul Programului Operațional Comun „România-Republica Moldova 2014-2020”. Este vorba de Acțiunile „Să descoperim împreună urmele lui Ştefan cel Mare” (cu codul de identificare – 1 HARD/2.1/107) și „Sănătatea în mâini bune – spitale mai mari, îngrijire mai bună, cei mai buni doctori pentru persoanele din zona de graniţă” (1HARD/4.1/24), în care Consiliul Raional Hîncești deține calitatea de Partener.
Recent, a fost emis Buletinul Informativ al Oficiului Antenă al Secterariatrului Tehnic Comun, ce monitorizează implementarea Programului „Ro-MD 2014-2020”, dedicat proiectelor lansate recent și, după caz, celor care sunt într-o fază mai avansată de implementare. Bucură faptul că și proiectelor noastre comune menționate mai sus li s-a alocat spațiu distinct în această publicație periodică.
Bunăoară, referitor la primul proiect, se menționează că două obiective turistice majore, Ansamblul Monumental Podul Înalt, Județul Vaslui, România (Consiliul Județean Vaslui fiind Aplicant), și Muzeul de Istorie şi Etnografie din satul Ciuciuleni, raionul Hîncesti, urmează a fi reabilitate în decurs de 24 de luni. Muzeul din Ciuciuleni va fi modernizat prin configurarea unui concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unei săli dedicate domnitorului Ştefan cel Mare. Pe lângă investiţiile în infrastructură, vor fi organizate activităţi de promovare pentru cele două obiective restaurate, precum şi a tradiţiilor și obiceiurilor comune din zona transfrontalieră.
Cât privește cel de al doilea proiect, ținta care se urmărește prin realizarea lui este reabilitarea Spitalului Orăşenesc Târgu Bujor din judeţul Galaţi, România (Aplicant – Consiliul Județean Galați) și Centrului de Sănătate Hînceşti din raionul Hînceşti. Totodată, vor fi dezvoltate şi implementate în comun programe de sănătate, bune practici de colaborare privind reducerea riscurilor faţă de pericolele epidemiologice. În consecință, sperăm, că se va crea şi consolida un parteneriat transfrontalier durabil între instituţiile de sănătate din aria eligibilă, raionul Hînceşti – judeţul Galaţi.
Proiectele sunt în plină desfășurare, echipele de implementare străduindu-se să respecte prevederile Cererii de Finanțare, Contractului de Grant și termenele-limită indicate în graficul stabilit al Activităților.
Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră
https://hincesti.md/wp-content/uploads/2021/09/Newsletter-ROM_septembrie.pdf