Anual, pe data de 12 mai, în întreaga lume, este celebrată Ziua Internațională a Asistentului Medical. Această zi a fost lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali.
Data de 12 mai nu a fost aleasă întâmplător – în această zi în anul 1820 s-a născut celebra asistentă medicală Florence Nightingale, care a făcut din îngrijirea bolnavilor o preocupare nobilă și o abilitate profesională de apreciat, realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare.
De atunci și pînă astăzi activitatea asistenților medicali s-a schimbat foarte mult. Astăzi asistentul medical este cel mai important colaborator al medicului, persoana de legătură cu pacientul. De aceea pregătirea asistenților este din ce în ce mai bună și mai complexă. Fiind în contact direct cu pacienții, uneori, în țări unde numărul de medici este mai mic, asistenții trebuie să facă față multor situații dificile.
În Republica Moldova, prin decizia Ministerului Sănătăţii, Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită începând cu 1994. Nursing/asistenţă medicală este o disciplină separată a medicinii, o știință și o profesie independentă, considerată una dintre cele mai nobile, deoarece pe lângă aptitudinile și cunoștințele medicale ale reprezentanților medicinii este nevoie de multă bunătate, sinceritate și capacitatea de a compătimi.
Consiliul Raional Hînceşti felicită toți asistenții medicali cu ocazia sărbătorii profesionale şi Vă adresează calde şi sincere urări de sănătate şi prosperare, echilibru spiritual, realizări frumoase şi noi succese în realizarea sarcinilor nobile pe tărâmul profesiei noastre de loc uşoare, care zi de zi ne oferă provocări, dar şi motivaţii pentru performanţă şi perfecţiune.
Vă dorim activitate fructuoasă, precum şi toată dragostea şi afecţiunea celor apropiaţi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here