Un minut de reculegere…

Anual, pe data de 26 aprilie, este marcată Ziua Comemorării Victimelor Catastrofei de la Cernobîl, decretată prin rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din 8 decembrie 2016.
Avaria de la Centrala nucleară de la Cernobîl aflată pe teritoriul Ucrainei, la 15 kilometri de orașul Cernobîl, regiunea Kiev.

Au fost contaminate considerabil o parte din teritoriile Republicii Belarus și cele din partea europeană ale Rusiei și Ucrainei. Înlăturarea consecințelor avariei durează până în prezent.
Tragedia de la Cernobîl a afectat într-un fel sau altul viața a milioane de oameni. În grupul de risc s-au pomenit personalul Centralei nucleare, participanții la lichidarea consecințelor avariei, oamenii din zonă care au fost evacuați și populația din teritoriile contaminate în urma precipitațiilor radioactive.
Peste trei mii de locuitori ai Moldovei au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala nucleară de la Cernobîl. În prezent, dintre toți aceștia, au rămas în viață aproximativ două mii. Marea majoritate dintre aceștia sunt persoane care suferă de tot felul de maladii din cauza dozei mari de radiație.
Această tragedie a provocat pierderi umane similare războaielor, iar oamenii care au participat la acele operațiuni au fost și rămân eroi.
Sacrifciul acestora nu a fost în zadar și dovadă sunt generațiile de tineri, adolescenți și copii sănătoși.
Consiliul Raional Hînceşti îşi exprimă recunoștința față de cetăţenii care au participat la lichidarea consecințelor avariei, față de eroii care și-au pierdut viața în urma bolilor provocate de această tragedie și compasiune pentru toţi cei care au suferit din cauza nenorocirii produse în Cernobîl la data de 26 aprlilie 1986.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here