Consiliul Raional Hîncești vă aduce la cunoștință că Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), susținută prin intermediul Proiectului EU4Environment, finanțat de Uniunea Europeană, implementează Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.592/2019) în scopul promovării, susținerii și dezvoltării capacităților ÎMM pentru a adopta practici de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor, a lansat Programul Național de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii în cadrul Conferinței de lansare în mediul online în data de 3 iunie 2020.

Prin intermediul Programului, ÎMM vor beneficia de materiale informative, consultanță, servicii de suport și formare privind identificarea soluțiilor și adoptarea acțiunilor concrete de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor, care să permită creșterea potențialului companiei de a obține o cotă mai mare pe piețe.
ÎMM vor beneficia de suport în cadrul a 3 etape:
1) Etapa 1 – Instruire și formare în domeniul ecologizării ÎMM-urilor – suportul va fi pus la dispoziția ÎMM interesate de elaborarea și implementarea măsurilor de ecologizare a afacerii.
2) Etapa 2 – Finanțarea acțiunilor de ecologizare a ÎMM de valoare mică – vor fi susținute financiar ÎMM-urile care au elaborat un plan de acțiuni de ecologizare a afacerii prin oferirea granturilor de până la 200 000 lei, care va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional. ÎMM vor beneficia de suportul financiar sub formă de grant pentru implementarea acțiunilor de ecologizare privind utilizarea eficientă a resurselor, aplicarea modelelor de producție și consum durabile, introducerea eco-inovațiilor în procesele tehnologice, reducerea si gestionarea deșeurilor, prevenirea poluării și gestionarea resurselor de apă, etc
3) Etapa 3 – Finanțarea acțiunilor de suport de valoare mare – vor fi susținute ÎMM-urile care au implementat acțiuni de ecologizare a afacerii și au deja o anumită experiență în exportul și internaționalizare a produselor și/sau serviciilor proprii, demonstrează beneficiile anticipate ale standardelor ISO/EMAS și/sau ale etichetării ecologice a UE în cadrul întreprinderilor acestora, prin oferirea unui grant de până la 500 000 lei, care va constitui până la 50% din valoarea proiectului investițional.

Pentru a putea obține suport în cadrul acestui program solicitantul trebuie să fie o entitate juridică, înregistrată conform Legii cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, să demonstreze necesitatea ecologizării afacerii și impactul pozitiv asupra mediului ambiant, să își desfășoare activitatea pe teritoriul Republicii Moldova și să dețină produse sau servicii rezultate din propria activitate antreprenorială. Companiile interesate de a se înscrie la Program o pot face în regim online completând formularul de pe site-ul https://bit.ly/2XWPT2X . Pentru alte informații despre program consultați pagina https://odimm.md/ro/ecoimm .

Remarcă! Stimați antreprenori, înainte de a vă înregistra la Program, Vă încurajăm să efectuați o autoevaluare a afacerii pentru a constata nivelul de ecologizare a proceselor de producere și prestare servicii în compania Dvs. Vă sugerăm să parcurgeți pas cu pas întrebările chestionarului, selectate în patru compartimente specifice acțiunilor de eficiență energetică, reutilizarea apei, sortarea deșeurilor și aplicarea sistemului de management în companie.

Urmare acestei evaluări veți obține un scoring de evaluare a gradului de ecologizare și în scurt timp veți primi pe poșta electronică recomandări în domeniul ecologizării. Aceste recomandări se vor referi la posibile acțiuni, care pot fi implementate în cadrul companiei Dvs. pentru eficientizarea utilizării resurselor, creșterea potențialului de producere, dezvoltarea competitivității pe piețe și optimizarea costurilor de producere și prestare a serviciilor.

Sursa: odimm.md

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here