Peace Run – Alergarea pentru Pace – este cea mai lungă ştafetă din lume. Specificul acesteia constă în transmiterea unei făclii aprinse ce simbolizează aspiraţia omenirii pentru o viaţă în pace şi armonie. Până în prezent, la acest eveniment au participat peste 5 milioane de oameni din peste 150 de ţări şi teritorii – în Europa, Asia, America de Nord şi de Sud, Africa şi Australia.
Oricine poate participa la alergare. Echipa de bază este compusă din voluntari, alergători profesionişti şi amatori, care în timpul liber aleargă pe cont propriu în diferite ţări. Unul sau două vehicule urmează echipele de alergători în timp ce aceştia poartă zilnic torţa din oraş în oraş. Fiecare alergător acoperă zilnic între 10 şi 30 km. Alergătorii vizitează localităţi, şcoli, organizaţii din toate sferele şi demnitari, pentru încurajare şi susţinere, stimulând în acest fel lucrul în echipă şi pacea.
În Republica Moldova, Alergarea se organizează începând din 1991 şi anul acesta va sărbători a 25-a aniversare. Torţa aprinsă a trecut prin oraşele Chişinău (16.09), Orhei (17.09), Ialoveni, Hânceşti (18.09), Leuşeni (19.09). Distanţa totală parcursă va fi de circa 160 km.
Prin urmare, Alergarea pentru Pace s-a petrecut, în raionul Hîncești, în perioada 18-19 septembrie.
Alergătorii au fost întîmpinați în seara zilelei de 18 septembrie, dar alergările cu eștafetă au continuat prin raionul Hîncești în ziua a doua, 19 septembrie. Torța aprisă cu flăcările focului păcii a fost întimpănată de vicepreședinții raionului Hîncești, dna Vera Patrașcu, dl Iurie Levinschi, dl Dumitru Cornei, primarul mun. Hîncești, dl Vladimir Ceaglei, viceprimarul mun. Hîncești, dna Tofilat Anadela, șef, Direcția Învățămînt, dna Valentina Tonu, șef, Direcția Cultură și Turism, dl Ion Tulbu, reprezentanți ai autorităților publice locale, profesori, antrenori, sportivi, elevi.
Despre misiunea alergărilor pentru Pace a venit să comunice coordonatorul misiunii, dl Ion Frunză. Alergătorii, voluntari din 5 țări (Republica Moldova, România, Bulgaria, Ucraina, Franța) au fost insotiți prin alergare, în jur de 2 km, prin orașul Hîncești, de tinerii sportivi din instituțiile educaționale din municipiul Hîncești. Următoarea întilnire a focului păcii a fost în satul Lăpușna, unde au fost întimpinați cu mare placere de autoritățile publice locale, profesori, elevii Liceului Teoretic Lăpușna. S-a alergat prin satele Pervomaiscoe, Onești și a urmat o altă întîlnire călduroase în satul Leușeni, unde au fost salutați, la fel, de către autoritățile publice locale, profesori, elevi, cetățeni din localitate.
Alergarea pentru Pace a finalizat, în Republica Moldova, cu transmiterea torței în România.
Evenimentul a fost bine organizat grație suportului financiar al Consiliului raional Hîncești.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here