În perioada 05-07 octombrie, la Cluj-Napoca a avut loc un eveniment frumos – „Produs de România”, un tîrg de la care a pornit la drum „Produs de Cluj”. Apoi, avînd la bază experiențele partenerilor din Cluj și alte județe din România, cu aportul Consiliului raional Hîncești, se dezvoltă proiectul raional „Produs de Hîncești”. Acest proiect este o iniţiativă de promovare a produselor locale, tradiţiilor şi culturii populare din raionul Hînceşti. Marca „Produs de Hînceşti” reuneşte cei mai reprezentativi producători şi meşteşugari din raionul Hînceşti.

În cadrul expoziției –tîrg, Produs de România, de la Cluj Napoca, chiar dacă doar pentru trei zile, au fost prezenți producători din Bucovina, Moldova, Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Banat, Transilvania și Basarabia. Evenimentul a întrunit circa 150 de artizani şi producători veniţi la Cluj Napoca cu cele mai bune de la ei de acasă.

La fel, au avut loc sesiuni de gătit „live” și minunate numere artistice de dans și muzică populară cu participarea a emeriți artiști din România, grupuri artistice de copii din România, dar și a ansamblului focloric „Ciobănașii” din s. Negrea, raionul Hîncești, Republica Moldova care au transmis toată căldura și dragostea pentru frumos și tradiție.

De menționat faptul că pe lângă expozanţii din România, cum am menționat, au participat şi opt reprezentaţi din Republica Moldova, mai exact din raionul Hînceşti, cu care judeţul Cluj are relaţii de colaborare.
Este vorba despre vinificatorii, GȚ „ Tronciu Nicolae”, SRL „ Fragolino”, producătorul de semințe presate, SRL „ Aprional – Grup”, meșterii populari, Onuța Adrian și Galanciuc Natalia, fabrica de încălțăminte din mun. Hîncești, SA „ Romanița”, producerea cașcavalului, AO „Dancu Tabita”, creșterea și păstrarea strugurilor de masă, GȚ „Catană Ion”.

Producătorii din raionul Hîncești au fost însoțiți de către conducerea raionului Hîncești, în frunte cu președintele raionului, dl Buza Ghenadie, vicepreședintele raionului, dl Cornei Dumitru, secretarul Consiliului raional, dna Moraru Toma Elena, șeful, Secției Administrație Publică și Protocol, dl Ursu Dionis și reprezentanții, dar și organizatorii participării „Produsului de Hîncești” la Cluj, Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră, șef, dna Nichifor Elena și Ina Dîru, specialist principal.
Participanții la tîrgul „Produs de România” din raionul Hîncești, dar și conducerea raionului Hîncești speră la o colaborare continuă care va contrubui la crearea și dezvoltarea relațiilor de colaborare și parteneriat reciproc avantajoase și care va permite schimbul de experiență, păstrarea și valorificarea tradițiilor și istoriei comune.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here