În următorii patru ani, nouă localități din raionul nostru și altele nouă din raionul vecin, Nisporeni, vor fi aprovizionate cu apă la robinete din râul Nîrnova. Asociația ”Bazinul Nîrnova”, care va implementa proiectul a fost creată astăzi. Aceasta va fi condusă de către președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș. Vicepreședinții Asociației au fost aleși din partea raionului Hîncești, Iurie Levinschi, vicepreședintele raionului, Petru Cozlan, primarul s.Cățeleni, Victor Sinogaci, primarul com.Mirești, și trei vicepreședinți reprezentanți ai raionului Nisporeni.

Asociația va contribui de fapt la dezvoltarea chiar a localităților și se va aprecia sau se va lua careva exemple de la colegii din Franța. La constituirea asociației a fost prezent și deputatul, Vasile Bîtca și reprezentantul Asociației ”Solidaritate Apă Europa”, Adrian Furculiță.
Noua asociație va ajuta cele 18 localități să gestioneze împreună serviciul de alimentare cu apă potabilă și canalizare. Totodată, să atragă investiții europene.

Scopul acestui proiect este de a îmbunătăți accesul la alimentare cu apă și canalizare prin consolidarea  capacităților și implementarea unui model de guvernanță îmbunătățit și deja nemijlocit ajutarea primarilor și a reprezentanților administrației publice locale pentru implementarea și dezvoltarea cât mai multe instalații și echipamente, care nemijlocit, vor îmbunătăți calitatea apei și accesul.
Cheltuielile pentru apeducte și canalizări vor fi acoperite de asociația ”Solidaritate Apă Europa” din Franța, dar și de cele două administrații raionale din  Hîncești și Nisporeni.

Asocierea Consiliului Raional  Hîncești cu unitățile administrativ – teritoriale din raioanele Hînceşti şi Nisporeni situate în aria Bazinului hidrografic al râului Nîrnova, în vederea înființării Asociației de Dezvoltare Comunitară „Bazinul Nîrnova”, a fost aprobat cu votul unanim de către consilierii raionali în ședința ordinară din 05 aprilie 2019.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here