De remarcat că a devenit deja o tradiție nobilă ca în fiecare an, în Republica Moldova, la 2 martie, să fie marcată Ziua comemorării eroilor căzuţi în conflictul armat din1992, pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Reamintim că 29 mii de persoane au participat la acest conflict, dând dovadă de patriotism, vitejie, eroism. 286 de persoane și-au pierdut viata, iar 289 de persoane au ramas invalide. Din raionul Hîncești au participat 583 de combatanți, 17 și-au jertfit viața pe câmpul de luptă, ca mai apoi numele lor să devină legendă încrustată în piatra rece și în inimile generațiilor tinere. Pentru merite deosebite 6 combatanți au fost decorați cu ordinul “Ștefan cel Mare”, 4 compatrioți cu medaliile “Pentru Vitejie” și “Meritul Militar”. Astăzi, în raion sunt la evidență 420 veterani ai Războiului de pe Nistru, dintre care 2 sunt invalizi.

În raionul Hînceşti, mitingul de comemorare, consacrat aniversării a 27-a de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru, s-a desfășurat vineri, 01 martie 2019, în Piața Suveranității din mun.Hîncești.

La eveniment au participat reprezentantul Guvernului în teritoriu, conducerea executivă a raionului și a municipiului Hîncești, combatanții războiului de pe Nistru, reprezentanții Asociației MAI “Mihai Moraru” și Asociației Alianța participanților la lupte pentru integritatea teritorială a RM “Sfântul Gheorghe”, consilieri municipali și raionali, reprezentanți ai dministrației publice locale, reprezentanții Centrului militar teritorial Hîncești, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Hîncești și locuitori ai raionului.

Mitingul de comemorare a fost deschis prin păstrarea unui minut de reculegere în memoria celor care nu s-au întors de pe câmpul de luptă, după care colaboratorii Inspectoratului de Poliție Hîncești au efectuat salve.

Ulterior, dl Ion MEREUȚĂ, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dl Ghenadie BUZA, președintele raionului Hîncești, dl Alexandru BOTNARI, primarul municipiului Hînceşti, dl Iurii Darii, președinteleAsociației veteranilor MAI “Mihai Moraru”, dl Pavel LUPU, comandantul Centrului militar teritorial Hîncești, au venit cu mesaje de mulțumire și condoleanțe familiilor eroilor căzuți la datorie, au transmis înalte aprecieri combatanților pentru eroismul, sacrificiul, bărbăția și jertfirea de sine de care au dat dovadă în acele moment cruciale din 1992, dorindu-le sănătate, bunăstare, liniște sufletească, pace, asigurându-i că Ziua de 2 Martie va rămâne veșnic în memoria noastră și vom face tot posibilul ca tânăra generație să știe despre război doar din cărți.

Mitingul s-a finalizat cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și la Complexul Memorial, monumentul “Maica Îndurerată”. De asemenea, cu suportul financiar al Consiliul Raional Hîncești, a fost organizată o masă de pomenire pentru veteranii războiului.

Secţia Administraţie Publică, Probleme de Secretariat şi Protocol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here