Dacă pentru unii a fost sărbătoare dublă- ZIUA VINULUI şi ZIUA AGRICULTORULUI, atunci pentru Consiliul Raional Hîncești a fost triplă.
Sărbătoarea Ziua Vinului- 2018, Consiliul Raional Hîncești a început cu înmînarea Titlului CETĂȚEAN DE ONOARE A RAIONULUI HÎNCEȘTI următorilor personalități notorii: dl Timotei BĂTRÎNU- Maestru în Arte, Ion TODERAŞ- academician, membru al Academiei de Științe, Gabriel MUTU- Primar al Sectorului 6 București, Mihail USATÎI- Președintele AO PETROCUB, Alexei LIUBINSCHI- agronom, deținătorul mai multor titluri de onoare. La acest eveniment au fost prezenți oficiali: delegația din România, în frunte cu Gabriel MUTU- Primarul Sectorului 6 București, Valentina ROTARU, Anatolie ZAGORODNÎI- Deputați în Parlamentul RM, reprezentantul Ministerului Agricultrii, Ion MEREUŢĂ- reprezentantul Guvernului în teritoriu, Președintele raionului Nisporeni- dl Ghenadie VERDEŞ , Președintele raionului Hîncești- dl Ghenadie BUZA, vicepreședinții raionului Hîncești: dna Vera PATRAŞCU-TĂNASE, dl Dumitru CORNEI și Iurie LEVINSCHI, Primarul mun.Hîncești- dl Alexandru BOTNARI, viceprimarul mun.Hîncești- dna Zinaida BURUIANĂ.

Zeci de producători şi-au expus cu mîndrie roada din acest an, dar şi vinurile. Startul evenimentului s-a dat cu horă mare în care s-au prins toţi cei adunaţi. Dis de dimineaţă reprezentanţii tuturor primăriilor din raion au aranjat pe standuri tot ce au ei mai bun, începînd de la produse agricole, pînă la vinuri şi bucate tradiţionale.

În alocuţiunea sa, Preşedintele raionului Hînceşti, dl Ghenadie BUZA a venit cu un mesaj de felicitare: „Îmi face o deosebită plăcere să Vă salut pe toți în Piață Suveranității a municipiului Hîncești, la această festivitate de suflet. Ea este prilejuită de ediția a XVII-a a Zilei Naționale a Vinului și de Sărbătoarea profesională – Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare, pe care noi, în anul curent, am hotărât să le combinăm. Într-adevăr, viticultorii, vinificatorii și agricultorii merită să fie evidenţiaţi în mod deosebit, deoarece contribuţia lor în economia raionului, dar şi a ţării în ansamblu, este esenţială şi dominantă. Ne bucură că aceste sărbători au devenit deja o tradiţie. Totodată, este profund simbolic că festivitatea respectivă se organizează după ecuatorul toamnei, venind să încununeze eforturile agricultorului de peste an. Anume acum, cînd totul este recoltat şi depozitat, iar vinul pus la cale, soseşte momentul să se facă bilanţurile muncii depuse, să se analizeze dacă cele investite şi planificate au dat randamentul scontat.”

„Dragi hînceşteni. Vin astăzi cu 400 de mii de zîmbete din partea celor peste 400 de mii de locuitori din sectorul 6 al Bucureştiului. Şi vin cu mesajul că trebuie să continuaţi pe drumul pe care aţi intrat spre Uniunea Europeană”, a spus primarul sectorului 6, Bucureşti, Gabriel MUTU.

„Noi moldovenii, mai ales cei din Hînceşti ştim să muncim, ştim să ne odihnim, ştim să cinstim un pahar atunci cînd ne este greu pe suflet, la un pahar de vorbă cum spun moldovenii”, a spus deputatul PDM, Anatolie ZAGORODNÎI.
Cu un mesaj de felicitare în adresa agricultorilor, pentru roada bogată din acest an, a venit şi primarul oraşului Hînceşti. „Îmi doresc foarte mult să avem multă roadă şi în oamenii pe care îi avem în localităţile noastre”, a spus primarul oraşului Hînceşti, Alexandru BOTNARI.
Astfel, Premiile Preşedintelui au fost acordate după cum urmează:
LOCUL III com. Sărata-Galbenă, mun.Hîncești, com. Mirești.
LOCUL II com.Cotul-Morii, s. Mingir;
LOCUL I com.Buțeni
PREMIUL MARE: s.Caracui.

Oaspeții au fost placut surpinși de evoluarea colectivelor artistice precum și de prezentarea excepțională a primăriilor din raion.
Evenimentul a ajuns la a 17-a ediţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here