Întrunirea lunară a administraţiei raionului Hîncești cu primarii s-a desfășurat la 04.09.2018, în sala de ședințe “Constantin Stere” a Consiliului Raional Hîncești, fiind prezent şi reprezentantul Guvernului în teritoriu, dl Ion MEREUŢĂ.

Cu un mesaj de salut și prezentarea agendei întrunirii a venit dna Vera PATRAȘCU, vicepreședintele raionului Hîncești.

La primul subiect din agendă a vorbit dna Valentina TONU, șef Direcția Învățământ, cu privire la rezultatele gradului de pregătire a instituțiilor școlare pentru noul an academic 2018-2019. De asemenea, a menționat despre necesitatea asigurării cu cadre didactice a instituțiilor de învățământ din raion, despre recalificarea cadrelor didactice și despre importanța vaccinării copiilor împotriva rujeolei. Conform ordinului comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale instituțiile școlare nu vor accepta școlarizarea copiilor nevaccinați.

O informație cu privire la Pachetul minim de servicii sociale a prezentat dna Tamara GĂLUGĂRU, șef Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei. În acest context, s-a tras atenția la Serviciul sprijin familial în situație de risc, Serviciul asistență personală și Serviciul de suport monetar adresat familiilor/persoanelor defavorizate.

Dna Mariana JECHIU, șef Inspectoratul Fiscal Hîncești, a vorbit despre implementarea Legii nr.22 din 23.02.2018 privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, menționând că prevederile prezentei legi se aplică beneficiarilor de lucrări din agricultură.

Ulterior, dl Lilian Luca, șef Inspectoratul de Poliție Hîncești, a comunicat despre înregistrarea și evidența vehiculelor cu tracțiune animală conform Regulamentului –tip, aprobat prin Hotărârea Ministerului Agriculturii și Alimentației nr.1074 din 30.12.2013, specificând că înregistrarea acestor unități de transport vor evita cazurile tragice de accidente rutiere. Referitor la identificarea punctelor periculoase de traversare a străzilor în cadrul demarării noului an academic, s-a accentuat că cu începerea noului an de studii, în măsura posibilităților, în toate localitățile agenții de poliție vor ajuta și îndruma copii să traverseze inscripțiile pietonale corect, conform regulilor de circulație.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, dl Ion MEREUȚĂ, a reiterat despre importanța asigurării dreptului la educația copiilor conform Constituției, pe de altă parte persistă riscul apariției epidemiei, în caz dacă copii nevaccinați vor fi școlarizați. Instituțiile medicale trebuie să lucreze în regim de urgență, să monitorizeze situația și să propună soluții pentru diminuarea riscului de epidemie națională. Se susține ideea conlucrării serviciilor descentralizate și cele desconcentrate pentru ca controalele să fie efectuate eficient, venind cu soluții pentru lichidarea neajunsurilor depistate.

Secţia Administraţie Publică, Probleme de Secretariat şi Protocol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here