Seminarul a fost moderat de dl Ion Sîrbu, şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie, care  le-a adresat un mesaj participanţilor, în care a menționat importanța ramurii viticole și le-a mulțumit viticultorilor pentru activitatea lor. Totodată, el a informat despre situația actuală privitor la implementarea Registrului viti-vinicol, şi a îndemnat spre redresarea stării de lucruri atât viticultorii cât şi responsabilii de implementare. Cu o informaţie succintă şi utilă, ce ţine de Regulamentul privind evidenţa contabilă a plantaţiilor viticole în procesul plantării, expluatării şi defrişării acestora, a venit specialistul principal al direcţiei – dl Gheorghe Cipileaga. Cunoaşterea prevederilor Regulamentului este necesară ca şi evideţă, dar şi pentru varii cazuri cum ar fi pregătirea actelor pentru măsuri de subvenţionare, a unor eventuale situaţii excepţionale (îngheţuri, grindină, ploi abundente, secetă), altele, pentru un calcul corect al cheltuielelor efectuate, în vederea determinării pierderilor.

Andrei Climenco, reprezentantul firmei Frutex din Tiraspol, a propus celor prezenţi material şi instrumente pentru legatul în uscat la preţuri eficiente, demonstrând simplitatea aplicării acestora.

Tema seminarului a fost dezvăluită sub aspectul unui dialog, cu lux de amănunte profesionale din domeniu, de către dl Vasile Bieşu, expert al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri din Moldova, care a făcut cunoștință participanților la seminar şi cu procedeele practice de tăiere în uscat a viţei de vie  în condițiile anului 2017, cu ieșire în teren în plantația viticolă a Gospodăriei Ţărăneşti “Valentin Erhan” din localitatea Fundul Galbenei, Hînceşti.

Dl Sergiu Tutovan, expert la aceiaşi Asociaţie, s-a referit la sistemele de protecție a plantațiilor viticole pentru anul 2017, şi la unele procedee  fitosanitare, necesare la tăiatul în uscat a viţei de vie, pentru excluderea virusării plantaţiei, dar şi a răspândirii unor boli periculoase.

Seminarul a fost binevenit atât ca instruire teoretico-practică , dar şi ca modalitate a schimbului de experienţă între însăşi viticultorii din raion.

 

 

     Direcţia Agricultură şi Alimentaţie

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here