Concediul de odihnă al președintelui raionului a fost dedicat tot muncii, deoarece de această dată s-a desfășurat în cadrul unei vizite lungi în SUA, unde a avut loc mai multe întîlniri cu reprezentanții autorităților din cîteva orașe din statul Massachusetts. Ca rezultat, a fost încheiat un Memorandum de Înțelegere cu orașul Greenfield din statul respectiv. Această înfrățire deschide noi oportunități pentru cetățenii ambelor comunități semnatare, care se manifestă prin dorința de o mai bună cunoaștere și cooperare. Vizitele în fiecare localitate în parte au fost reflectate în mai multe surse de informare: ziare locale, pagini web oficiale ale acestor comunități. În cele ce urmează, vă prezentăm unele  extrase din articolul publicat în ziarul „The Wilbraham-Hampden TIMES”, autor Tyler S. Witkop,  în data de 30.11.2017, cu titlul „CONSTRUIND PUNȚI COMUNE CU REPUBLICA MOLDOVA”.                                                

Președintele Consiliului Local Wilbraham, Robert RUSSELL, și Ghenadie BUZA, Președintele Raionului Hîncești din Republica Moldova, și-au strâns mâinile în Sala de Ședințe a Consiliului Local în timpul vizitei din 22 noiembrie a.c. Domnul RUSSELL și  dna Susan BUNNELL, consilier local,    i-au salutat pe domnii Ghenadie BUZA, Victor CULEAC (în stânga), director al Centrului Creștin „Serepta” din Sărata Galbenă, Moldova, și Ivan MOCAN (în dreapta), pastorul Bisericii Viața Nouă a lui Dumnezeu din Westfield, aflând mai mult despre regiunea din care au venit numeroși imigranți la Greater Sprinfield, inclusiv la Wilbraham (Foto de Tyler S. Witkop).

WILBRAHAM – Imaginați-vă pentru un moment situația: un lucru sustenabil e atât de dificil să-l găsești, că un tată e nevoit să plece pentru un câștig decent în Rusia, iar soția sa – în Italia, lăsându-și copii să crească și să trăiască de unii singuri. Chiar dacă în SUA unele familii ar putea lucra în state diferite, pentru mulți acest scenariu este de neconceput.   Iar în Raionul Hîncești acesta este unul care se întâmplă foarte frecvent. În căutare de condiții mai bune, mulți moldoveni s-au stabilit în zona din apropierea lui Greater Sprinfield, inclusiv în Westfield, Agawam, Sprinfield și Wilbraham.

Pentru a-și crea o impresie mai profundă despre această regiune și în speranța de a stabili o prietenie internațională, Ghenadie BUZA, președintele Raionului Hîncești  a vizitat localitatea Wilbraham pe 22 noiembrie a.c. Ghenadie Buza a fost primit oficial de către consilierii locali Robert RUSSELL, Susan BUNNELL și conducătorul administrației orășenești Nick BREAULT în incinta Primăriei Orășenești. Ghenadie  BUZA a fost însoțit de Victor CULEAC, directorul Centrului Creștin „Serepta”, și de Ivan MOCAN, pastorul Bisericii Viața Nouă a lui Dumnezeu din Westfield.

Culeac și Mocan cunosc acest oraș și, după spusele lor, în regiunea Greater Sprinfield, locuiesc circa 1000 de moldoveni.  

Ghenadie Buza a descris succint raionul Hîncești, menționând că el  constă din 63 de localități, inclusiv 1 oraș și 62 sate și comune. În mod preponderent, este unul agrar – 60% din teritoriu, iar restul circa 40% este acoperit cu păduri. Economia sa depinde în mare măsură de agricultură și este renumit pentru vinurile sale. Pe timpul URSS, Moldova era considerată „grădina Uniunii Sovietice” și aici se atestau cele mai mari depozite subterane pentru păstrarea vinurilor.

„Am acceptat cu mare plăcere să vizitez Statele Unite și să văd ce fac oamenii noștri la o nouă etapă din viața lor”, spune dumnealui. „Oamenii noștri sunt foarte recunoscătorii Americii pentru traiul care-l duc aici”.

Fiind de profesie chirurg, cu un stagiu de peste 25 de ani, Ghenadie  Buza a avut posibilitatea să viziteze Centrul Medical Baystate din Sprinfield. El a explicat că pe cînd a practicat medicina, a depus toate eforturile ca să salveze vieți și să atenueze durerile pacienților, calitate din care a luat mult și după ce a ajuns conducător în funcție electivă. Adresându-se către consilieri locali americani, el a spus: „Noi împreună avem dorința să veghem asupra nevoilor și doleanțelor oamenilor”.

Ghenadie Buza a făcut schimb de informații și opinii cu scopul de a stabili o relație de cooperare internațională și a adresat consilierilor din Wilbraham  invitația de a vizita meleagul său, ori de câte ori aceștia vor avea o astfel de ocazie. Domnului Russell i-a fost înmânată o scrisoare oficială,  în care, în particular, erau evidențiate următoarele teze:

„...E de menționat, că în SUA trăiește în număr impunător de imigranți care provin din raionul Hîncești, Republica Moldova. Astfel, este foarte important să creem punți de legătură între comunitățile noastre. Mai ales că, în anul 2017, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii împlinesc 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, prilej oportun pentru a pune o bază solidă cooperării între comunităţile pe care le reprezentăm.

Luând în considerare cele relevate mai sus, consider că pot facilita stabilirea unor relații de cooperare viabile și de durată în vederea preluării bunelor practici, abordării în comun a unor chestiuni bilaterale și demarării  proiectelor mutuale de dezvoltare locală și regională. În această ordine de idei, Consiliul Raional Hîncești își exprimă intenția de stabilire a unor relații de colaborare între localitățile noastre pentru  edificarea  unui viitor prosper comun”.

La rândul său, V. Culeac a caracterizat pe scurt evoluțiile economice din raionul Hîncești și comuna sa, referindu-se îndeosebi la exporturile de producție agricolă. „Este foarte greu, dar, încetul cu încetul, vedem cum investitorii creează entități noi de business mic”.

El a accentuat că s-a întors acasă pentru a ajuta oamenii nevoiași din țara sa natală. În prezent, activează ca director al Centrului Creștin „Sarepta” din Sărata Galbenă – o comunitate cu populație între 5000 și 6000 de locuitori. Centrul a pornit ca o unitate de ajutorare a oamenilor în etate din comunitate. Foarte curând s-a ajuns la concluzia că există o problemă mult mai stringentă, și anume –abandonarea de către orfelinate a copiilor care ating vârsta de 18 ani. Disperați, acești tineri defavorizați se întorc la Centru. El a relevat pentru consilieri locali din Wilbraham că, zilnic, 120 de copii vin aici și primesc hrană caldă.

Bisericile, ca cea păstorită de Ivan MOCAN, sprijină Centrul și persoane cu venituri modeste din Moldova,  oferindu-le donații în bani, alimente și materiale de construcție.

În final, pe lângă scrisoarea oficială, domnul Ghenadie BUZA a înmânat consilierilor locali americani și seturi de materiale promoționale, cuprinzând câte un DVD și o broșură. Domnul Russell a mulțumit celor 3 oaspeți pentru că au vizitat localitatea Wilbraham și a spus că personalul administrativ va distribui DVD-ul în rețeaua cu acces public al localnicilor din Wilbraham. 

 Secvențe de la întâlnirea ce a avut loc la Consiliul Local Wilbraham (Foto de Tyler S. Witkop). 

 

 Traducere din limba engleză  perfectată de Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră a CR Hîncești

 

Poze de la alte întruniri ale Președintelui Ghenadie BUZA

 

 

 

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com