Vineri, 17 februarie 2017, în sala verde a Consiliului raional Hînceşti s-a desfășurat seminarul, organizat de Direcţia Agricultură şi Alimentaţie, cu tema ,,Particularităţile tăiatului în uscat al viței de vie în condițiile anului 2017. Metode de protecţie.”, la care au participat peste 80 de viticultori.     

Seminarul a fost moderat de dl Ion Sîrbu, şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie, care  le-a adresat un mesaj participanţilor, în care a menționat importanța ramurii viticole și le-a mulțumit viticultorilor pentru activitatea lor. Totodată, el a informat despre situația actuală privitor la implementarea Registrului viti-vinicol, şi a îndemnat spre redresarea stării de lucruri atât viticultorii cât şi responsabilii de implementare. Cu o informaţie succintă şi utilă, ce ţine de Regulamentul privind evidenţa contabilă a plantaţiilor viticole în procesul plantării, expluatării şi defrişării acestora, a venit specialistul principal al direcţiei - dl Gheorghe Cipileaga. Cunoaşterea prevederilor Regulamentului este necesară ca şi evideţă, dar şi pentru varii cazuri cum ar fi pregătirea actelor pentru măsuri de subvenţionare, a unor eventuale situaţii excepţionale (îngheţuri, grindină, ploi abundente, secetă), altele, pentru un calcul corect al cheltuielelor efectuate, în vederea determinării pierderilor.

Andrei Climenco, reprezentantul firmei Frutex din Tiraspol, a propus celor prezenţi material şi instrumente pentru legatul în uscat la preţuri eficiente, demonstrând simplitatea aplicării acestora.

Tema seminarului a fost dezvăluită sub aspectul unui dialog, cu lux de amănunte profesionale din domeniu, de către dl Vasile Bieşu, expert al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri din Moldova, care a făcut cunoștință participanților la seminar şi cu procedeele practice de tăiere în uscat a viţei de vie  în condițiile anului 2017, cu ieșire în teren în plantația viticolă a Gospodăriei Ţărăneşti “Valentin Erhan” din localitatea Fundul Galbenei, Hînceşti.

Dl Sergiu Tutovan, expert la aceiaşi Asociaţie, s-a referit la sistemele de protecție a plantațiilor viticole pentru anul 2017, şi la unele procedee  fitosanitare, necesare la tăiatul în uscat a viţei de vie, pentru excluderea virusării plantaţiei, dar şi a răspândirii unor boli periculoase.

Seminarul a fost binevenit atât ca instruire teoretico-practică , dar şi ca modalitate a schimbului de experienţă între însăşi viticultorii din raion.

 

 

     Direcţia Agricultură şi Alimentaţie

 

 

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com