La împlinirea celor 67 ani de la organizarea celui de-al doilea val al depotărilor în masă, în oraşul Hînceşti a fost inaugurat   monumentul în memoria victemelor regimului totalitar comunist. La eveniment au fost prezenţi victemele şi rudele victelor celor deportaţi în Siberia, conducerea raionului şi a oraşului Hînceşti, şi o suită de preoţi de la Mitropolia Basarabiei sosiţi pentru a oficializa procedura de sfinţire a monumentului.

Cuvînt au luat preşedintele raionului Hînceşti, domnul Ghenadie Buza care a  reamintit despre tragicile evenimente care au avut loc în noaptea de 6 spre 7 iulie 1949, în timpul care au fost duşi în Siberia peste 11 mii de familii, cu un cuvît de omagiu a venit dl Petru Butnaru, autorul proiectului monumentului. A urmat tăierea panglicii şi dezvelirea monumentului. 

Cei prezenţi au avut posibilitatea să afle despre ororile comunismului, deportările în masă  de la persoanele în vârstă care au fost martori oculari ai evenimentelor. Ei au adus un omagiu celor care au fost deportaţi în Siberia. Anume deportările au constituit una dintre cele mai dureroase pagini din istoria neamului nostrum, a menţionat si dna Eudochia Eremia, victimă a  deportarilor, dl Constantin Mitachi, preşedintele Asociaţiei  represaţilor din raionul Hînceşti.

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea florilor în memoria celor care au avut de suferit în urma deportărilor în masa din raionul Hînceşti. 

 

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com