An de an, la 10 decembrie, Declarația Universală a Drepturilor Omului, ne amintește că recunoașterea “drepturilor egale şi inalienabile ale tuturor membrilor familiei umane constituie fundamentul libertăţii, dreptăţii şi păcii în lume”.

La 10 decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, prin Rezoluția nr. 217 A (III). Declarația stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile, precum și cu libertăți fundamentale. Ulterior, Declarația a fost completată cu: Convenția privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenția Internațională asupra Drepturilor Politice și Civile (1966), Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenția Împotriva Torturii (1984), Convenția Împotriva Apartheid-ului (1985), Convenția Drepturilor Copilului (1989) etc.

Aceste drepturi îi abilitează pe oameni cu o putere adevărată. Iată de ce drepturile omului merg mână în mână cu democrația– puterea oamenilor, puterea poporului.

O democrație reală este atunci când drepturile tuturor oamenilor, indiferent de vârstă, etnie sau stare socială, sunt respectate pe deplin, iar cetățenii respectă legile și instituţiile statului.

Astăzi, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, cînd celebrăm toate drepturile tuturor oamenilor, gândurile de bine se îndreaptă astăzi, de asemenea, către toți promotorii drepturilor omului, către cei care luptă pentru ele, le promovează și le asigură în beneficiul fiecărui om.

Respectarea drepturilor omului este în interesul tuturor. Fiecare dintre noi poate, și trebuie să acționeze în viața de zi cu zi pentru a apăra drepturile oamenilor din jurul nostru. Aceasta este forța care ne unește, ne umanizează și ne dezvoltă.

Cu respect,

Președintele raionului Hîncești

Ghenadie BUZA

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com