La 01.08.2017, în sala de şedinţe ”Constantin Stere”, a avut loc întîlnirea lunară a conducerii executive a raionului Hîncesti cu primarii localităţilor din raion. În debutul şedinţei, reprezentantul Guvernului în raionul Hînceşti, dl Ion MEREUŢĂ, a anunțat edilii despre intrarea în vigoare la 07 iulie 2017 a Legii nr. 136 cu privire la Guvern, art. 46 al acesteia stipulând expres atribuțiile reprezentantului Guvernului în teritoriu în raport cu autoritățile administrației publice locale.


Prima întrebare din agendă a vizat măsurile, care vor fi întreprinse în anii 2017-2018 de către ÎCS ”Red Union Fenosa” S.A. în vederea îmbunătățirii stării rețelelor electrice din raionul Hîncești. Dl Mihail GÎDEI, manager distribuție sectorul Anenii-Noi, ÎCS ”Red Union Fenosa” S.A, a prezentat un plan de activități pentru 2017-2018, referitor la primăriile unde vor fi făcute lucrări. Pentru îmbunătățirea stării rețelelor electrice pentru raionul Hîncești a fost alocată suma de 14,5 mln lei.


Dna Valentina TONU, şef, Direcţia Învăţămînt Hînceşti, a informat primarii despre necesitatea pregătirii instituțiilor preșcolare către noul an de studii și modalitatea organizării perioadei de vacanță a instituțiilor de educație timpurie, specificând că în perioada vacanței, în grădiniţe se vor petrece lucrări de reparații curente ori capitale.
La cea de-a treia chestiune din ordinea de zi, dl Ion TULBU, șef Direcția Cultură și Turism , a venit cu un apel către toți edilii cu propunerea de a petrece, în colaborare cu Consiliul Raional, sărbătorile naţionale din august. Apoi, dl Igor MIRONIUC, coordonatorul Programului NOVATECA , a venit cu propunerea pentru primării de a beneficia de oportunități de accesare la Faza finală a Programului NOVATECA.


Dna Elena NICHIFOR, șef Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră, a informat audienţa despre Regulamentul de desfășurare a activităților de comerț în localități şi despre solicitarea Consiliului de Concurență în privința ajutoarelor de stat și prezentarea unei informații referitoare la definirea și atribuirea serviciilor de interes economic general.
La final, dna Maia BĂNĂRESCU, Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, a comunicat primarilor normele legale referitor la atribuțiile autorității tutelare în domeniul protecției copilului. A fost o discuție destul de binevenită pentru primari, deoarece au fost vizate cele mai importante, actuale probleme, ca plecarea părinților peste hotare și abandonarea copiilor lăsați în voia sorții, concluzionându-se necesitatea conlucrării între APL de nivelul I şi APL de nivelul II pentru evitarea riscurilor cărora pot fi supuşi copiii.


Secţia Administraţie Publică, Probleme de Secretariat şi Protocol

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com